Policijska saradnja
262

Konaković kaže da će tražiti reviziju svih sporazuma: Ne vjerujem Srbiji, a ni Hrvatskoj još ne vjerujem

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je tražio danas da se na dnevni red sjednice stavi suspenzija Sporazuma o policijskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije. To su odbili ministri iz Republike Srpske, a nakon sjednice se obratio ministar Konaković.

Na pitanje novinarke da li će tražiti samo suspenziju sporazuma sa Srbijom ili ostalih 25 sporazuma, koji su slični kao i onaj koji je Konakoviću sporan, odgovorio je da hoće, ali da su srbijanski policajci najveći problem. Obrazložio je i zašto.

“Zato što je policija Srbije po presudama iz Haga u slučajevima Stanišić, Simatović i drugi, slala svoje policajce i u Prijedor i druga mjesta, i učestvovala u ratnim aktivnostima, koje su rezultirali genocidom i ubijanjem. Zato što u tu Srbiju i takvu policiju, ja ne vjerujem", poručio je.

Osim Srbiji, Konaković navodi da ne vjeruje ni Hrvatskoj.

"Sve dok osporavaju suverenitet BiH, dok zaobilaze državne institucije, dok govore da je RS država, dok derogiraju naše institucije, ja takvoj Srbiji ne vjerujem. Ni Hrvatskoj još uvijek ne vjerujem. Na putu su uspostavljanja povjerenja. Ne vjerujem tim policijama. Zalažem se za reviziju jer želim BiH da vratim nadležnosti", naveo je on.

Prethodno su tokom sjednice konferenciju za medije održali i ministri iz RS-a Nenad Nešić i Staša Košarac. Oni su naglasili da ovakav prijedlog ne može proći u Vijeću ministara BiH sve dok oni sjede u toj instituciji.