Sporan ugovor
641

Konaković nakon sjednice odbora: Svi kažu da ne postoji odluka o nabavci respiratora

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Član Odbora za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH i federalni delegat Elmedin Konaković (NiP) izjavio je nakon današnje sjednice ovog odbora kako nakon niza odgovora koje su dobili proizilazi da ne postoji zvanična odluka o nabavci respiratora, kao ni za sklapanje ugovora sa "Srebrenom malinom".
Kako je rekao Konaković, direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak je danas rekao da je predlagao FUCZ-u da ne komplikuju i da uvoz izvrši neko ko to može, ali da FUCZ na to nije pristao, nego je instistirao da to bude "Srebrena malina".

"Dakle, cijela priča je sporna, kao i ugovor koji su potpisali i deponovali u banku, a za koji se čak kaže i da je falsifikovan. Ima ta neka famozna sjednica od 1. aprila na koju se poziva FUCZ. Oni tvrde da je na toj telefonskoj sjednici Federalnog štaba donesena odluka o nabavci respiratora. Ali to nije tačno, već je samo donesena odluka o nabavci medicinske opreme. Oni su 27. aprila dobili dozvolu od Agencije za lijekove, a nekoliko sedmica prije toga ugovor je već potpisan", kazao je Konaković.

On je kazao da je v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović pojasnio da specifikacije nema.

"Još jedna veoma bitna činjenica je da u FUCZ-u nema protokolisane ponude 'Srebrene maline'. Interesantno je da Sanita Alagić nije došla. Kažu da je od jučer na bolovanju. Novalić i Milićević su odgovorili. Milićević je na sva pitanja odgovorila da nema saznanja. Ona tvrdi da Federalni štab nije donio odluku o nabavci respiratora. Mi imamo dovoljno informacija da izvijestimo Dom naroda o svemu", kazao je on.