Postoji red
157

Konaković o apelima za angažman helikoptera MUP-a Srbije na Tjentištu: Prvo neka zatraže pomoć institucija i snaga BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je svim nadležnim u našoj državi da se prvo u slučaju potrebe obrate snagama i institucijama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.
Ovo je poruka nakon izjave ministra Staše Košarca koji je zatražio od Elmedina Konakovića, Zukana Heleza i Edina Forte da "hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".

"U stalnom smo kontaktu ministar Zukan Helez i ja. Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu naše zemlje. Pokazali su efikasnost i vještine u proteklim sedmicama. Apelujemo na sve odgovorne osobe u našoj zemlji da se obraćaju prvo našim snagama i institucijama, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja", izjavio je Konaković.

Dodao je i da tamo gdje snage BiH ne mogu odgovoriti same, "možemo svi zajedno zatražiti dodatnu pomoć".

Poražavajuće je da u alarmantnoj situaciji lokalne vlasti u RS-u i nadležne institucije ne traže pomoć Oružanih snaga BiH već angažovanje MUP-a susjedne Srbije.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je za RTRS da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Civilne zaštite uputio zahtjev za odobravanje angažmana helikoptera iz Srbije.

Na Tjentištu je buknuo je požar, a kako vatrena stihija prijeti da zahvati sve šire područje i uđe u Nacionalni park "Sutjeska", u gašenje požara uključile su se i mnoge vatrogasne ekipe.