Odgovorio na optužbe
258

Konaković objavio kako su kadeti Vojske Srbije ranije ulazili u BiH, pokazao i dokumente

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da je Ambasada Srbije zatražila dozvolu za ulazak helikoptera za potrebe gašenja požara u BiH, ali je dodao da ono ne izdaje ni odbija ove zahtjeve, već ga je proslijedilo nadležnim institucijama. Također se dotakao i nedavnog ulaska kadeta Vojske Srbije u BiH.

"Dopis Ambasade Srbije smo proslijedili Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje izdaje dozvolu uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane BiH. Ako dobijemo predmetnu dozvolu istu proslijeđujemo dalje", kazao je.

Objasnio je da je ista situacija bila i sa ulaskom vojnih kadeta Srbije za čiji ulazak je nadležna Granična policija BiH, "a MVP ni u tom slučaju nema nadležnost da odobri ili zabrani ulazak".

"Zašto politizira Kuštrić/SNSD i zašto su na brutalnim lažima kampanju pravili iz SDFA u slučaju ulaska vojnih kadeta meni je potpuno jasno, a jasno je i zašto to zajedno/horski rade. Jasno mi je i zašto u svakom problemu vide MVP, NiP i mene lično. Zato je naša obaveza da odgovaramo na laži, podvale, insinuacije i sve druge vrste spletki", kazao je Konaković.

U prilog je postavio fotografiju koja pokazuje kako se procedura provodi u ovom slučaju i kome se obraća Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ispod su i dvije slike koje pokazuju kako su vojni kadeti u BiH ulazili na identičan način i ranije, u vrijeme kad su vlast bili ovi koji su lagali, a i dalje lažu o nama", dodao je Konaković.