Bura nakon pisma
208

Konaković: Ruskog malignog utjecaja u BiH ima više nego ikada, OHR ne smije reducirati ovlasti

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Nakon što je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković zatražio od članica PIC-a i zvaničnika EU i SAD-a da OHR ne smije reducirati kapacitet i nadležnost OHR-a zbog opasnosti od ruskog malignog utjecaja, uslijedio je orkestriran napad predstavnika iz bh. entiteta RS.

"Prije svega, u osnovi taj poziv sadrži poruku da se slučajno ne razgovara o reduciranju kompetencija i nadležnosti OHR-a. U EU je bilo šapata i glasića koji su htjeli otvoriti ovu temu. Na to sam već reagovao u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova i objasnio važnost ostanka i kapacitiranja OHR-a kao jednog od stubova integriteta i suvereniteta BiH", rekao je Konaković za Klix.ba.

Ističe da oni koji sada zagovaraju odlazak OHR-a, rade sve da OHR ostane što duže i koristi bonske ovlasti i ostale ovlasti što duže.

"Postoje propisani uslovi (Agenda 5+2, op.a.), zatim stabilizirati odnose u BiH i tek onda eventualno razmišljati o onome što govore predstavnici iz RS-a. A ono što oni govore, tjera nas da čuvamo OHR pod svaku cijenu", kaže Konaković.

Na pitanje kako komentariše današnje žestoke reakcije Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Nenada Stevandića i ostalih iz vladajuće strukture, Konaković kaže da to nije prvi put i da će toga biti još.

"Kada smo ulazili u vlast, rekli smo da imamo dva pravca. Prvi, najhrabriji pristup kompromisu ikad, a drugi ako bude napada na državu i institucije odgovorit ćemo odgovornije nego iko ikad. Otišli smo u startu sa željom da se dogovaramo, ali kada su na čelu s Miloradom Dodikom počeli s blokadama rada sistema, napadima na Ustavni sud, OHR, ambasadora Murphyja i druge prijatelje, dobili su adekvatan odgovor.

A to što orkestrirano reaguju na moje izjave, mogu najaviti da će toga biti još. Kad budu korektni, mi ćemo biti korektniji. A kada budu napali institucije, branit ćemo ih kao i do sada."

Konaković je mišljenja da političare u RS-u najviše nervira što su Evropskoj uniji i drugim svjetskim zvaničnicima pokazali pravu sliku BiH, razloge za zastoj na EU putu.

"Ukazali smo i na činjenice da Dodik kada god ode u Rusiju vrati se s određenim nalozima za blokiranje BiH na EU putu i njeno usporavanje, a time nanosi štetu svim građanima u BiH. Nervira ih što je, čini mi se, na pravi način osvjetljena politička scena. Ja odgovorno tvrdim da malignog utjecaja ima u BiH više nego ikada, ima ga još u regionu. Vučić je sve više blizak ruskim, a manje evropskim krugovima. To mora biti nešto o čemu se govori. To ih nervira, ali ja im ne mogu im pomoći. Neka se vrate na EU put, izglasaju naše zakone i da ljudima napunimo džepove i da im omogućimo ostanak u našoj zemlji."