Brojne prednosti
102

Konaković s bh. dijasporom u SAD-u, razmatra se otvaranje Konzulata BiH u St. Louisu

M. G.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi od 21. do 27. septembra 2024. godine u SAD, te se 24. septembra 2024. godine sastao sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Saint Louisu.

Tokom razgovora su dominirale teme odnosa BiH prema dijaspori, načinima za poboljšanje veza sa domovinom, praktičnim problemima u vezi sa administrativnim regulisanjem statusa naših državljana i članova njihovih porodica, problemima koji se javljaju u procesu registracije za glasanje na izborima u BiH na svim nivoima te realizaciji prava na glasanje.

"Teme su bile i ekonomske veze koje naša zajednica u SAD ostvaruje sa BiH, bilo putem direktnog investiranja kapitala u kompanije iz BiH ili razvojem trgovinskih odnosa, a u cilju ostvarivanja obostrane koristi", saopćeno je iz MVP-a BiH.

Konaković je prisutne informisao i o trenutnim aktulenim dešavanjima i untrašnjopolitičkoj situaciji u zemlji, ali i o aktivnostima koje naša zemlja preduzima u cilju ostvarivanja uslova za EU integracije i početak pregovora o članstvu.

Istakao je da BiH nema alaternativu kada je u pitanju pridruživanje EU, da je to pitanje oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih aktera u BiH.

Dodao je da se ubrzavanjem tog procesa Bosni i Hercegovini otvaraju mogućnosti za brži razvoj ekonomije i integrisanje našeg tržišta u evropsko. Time se stvaraju preduslovi za povećanje investicija iz inostranstva, što uključuje i investiranje bh. dijaspore.

Konaković je je naglasio da Ministarstvo vanjskih poslova BiH pridaje veliki značaj statusu bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, te je iskoristio priliku da izvijesti bh. zajednicu u Saint Louisu da je, u skladu sa ranijim razgovorima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo inicijativu prema Predsjedništvu BiH za otvaranjem Konzulata BiH u St.Louisu imajući na umu da je to jedna od najvećih zajednica naših jako dobro organizovanih građana.

U prijedlogu je konstatovana potreba da se za bh. zajednicu u Saint Louisu, koja broji oko 70.000 osoba porijeklom iz BiH, omogući olakšan pristup konzularnim uslugama s obzirom da je trenutno najbliže diplomatsko predstavništvo GK BiH u Chicagu udaljeno približno 500 km. Otvaranjem Konzulata BiH u Saint Louisu bi se istovremeno u velikoj mjeri smanjilo opterećenje na GK u Chicagu na čijem području živi više od 60% od ukupno broja osoba porijeklom iz BiH.

Konaković je odgovarao i na brojna pitanja prisutnih koji su se interesovali i za ostvarivanje drugih vidova veza sa domovinom, kao što su kulturne, obrazovne, i naučne veze.