Skupština UN-a
116

Konaković učestvovao u radu Samita za budućnost u New Yorku

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi od 21. do 27. septembra u New Yorku, gdje učestvuje na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Konaković je 22. septembra, prvog dana boravka u UN-u, učestvovao na Samitu za budućnost, na kojem svjetski zvaničnici razgovaraju o ključnim izazovima i jačanju globalne saradnje u sklopu četiri interaktivna dijaloga. Taj događaj ima za cilj postizanje međunarodnog konsenzusa o unaprjeđenju sadašnjosti i osiguranju bolje budućnosti.

Ministar se obratio tokom interaktivnog dijaloga o temi "Jačanje multilateralizma za međunarodni mir i sigurnost" te je na bazi iskustava naše zemlje istakao važnost jačanja multilateralizma.

Konaković je istakao da je primjer Bosne i Hercegovine lekcija koju međunarodna zajednica i UN ne bi smjeli nikada zaboraviti.

"Iako je Srebrenica bila proglašena "sigurnom zonom" pod zaštitom UN-a počinjen je strašni genocid kada je više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, brutalno ubijeno od strane srpskih paravojnih formacija, a što su Krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde proglasili aktom genocida. Jačanje multilateralizma za međunarodni mir i sigurnost nisu samo neki apstraktni pojmovi za BiH, nego konkretan primjer posljedica kada zakaže međunarodni multilateralni sistem", naveo je Konaković.

Pozvao je prisutne da njihove zemlje provedu rezoluciju Generalne skupštine UN-a koja je usvojena u maju ove godine, kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. jer obilježavanje tog dana ne bi predstavljalo samo sjećanje nego bi osiguralo da svi učimo iz naše prošlosti.

Konaković je naglasio da je doprinos Bosne i Hercegovine u jačanju multilateralizma i opredjeljenja za mir dokazan i kroz aktivnosti i incijative tokom 2010. i 2011. kada je BiH bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, ali i kroz podršku i učestvovanje u kolektivnim naporima drugih multilateralnih organizacija kao što su NATO, Evropska unija, OSCE, OIC i drugi. To pokazuje i činjenica da je BiH prva zemlja zapadnog Balkana koja je usvojila akcioni plan programa "Žene, mir i sigurnost" uspostavljen Rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 1325.

"Bosna i Hercegovina je spremna da radi sa svima vama kako bi bilo osigurano da lekcije iz naše istorije sve nas vode ka boljoj budućnosti za cijelo čovječanstvo", zaključio je Konaković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.