O ruskom utjecaju
116

Konaković uputio pismo Sloveniji, Rumuniji i Poljskoj, žestoko kritikovao ministre iz SNSD-a

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pisma ministrima vanjskih poslova Slovenije, Rumunije i Poljske.
Ovo je bio njegov potez nakon poteza državnih ministara Staše Košarca, Srđana Amidžića i Nenada Nešića koji su glasali protiv odluke da se državljanima ove tri zemlje koji borave na teritoriji naše zemlje, organizuje glasanje u BiH na izborima koji će biti održani i u njihovim matičnim zemljama.

Razlog za ovakav potez je jer su Poljska, Rumunija i Slovenija glasale "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je donesena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Konaković je u pismu, između ostalog, napisao kako ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već "demonstrira destruktivnu namjeru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji".

"Vjerujemo da je ovakva neodgovorna politika urađena pod malignim ruskim utjecajem koji sve više uzima maha u našoj zemlji", naveo je Konaković.

Konaković je poručio da će dati sve od sebe da se prevaziđe ova situacija te da se nada razumijevanju i podršci.

Podsjetimo da zahtjevi na sjednici Vijeća ministara BiH nisu dobili potrebnu većinu te konsenzus o ovoj odluci nije postignut ni na sljedećoj.