Saznaje Klix.ba
25

Konakovićevim pritiskom Bahreinci "iznad" odluke Vijeća ministara o (bez)viznom režimu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ove sedmice je održao sastanak sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom na temu turista iz Bahreina koji su ostali u BiH i nakon stupanja na snagu viznog režima.
Sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova je održan nakon što je prošle sedmice veća grupa turista iz Bahreina, njih stotinjak, odlučilo ostati u BiH iako su bili debelo "zagazili" u period kada su im za boravak u našoj državi potrebne vize.

Oni su u BiH ušli prije 1. septembra, odnosno od datuma od kojeg su im bile potrebne vize za boravak u našoj državi. Sedam dana poslije krenuli su kući, ali je prilikom pasoške kontrole utvrđeno da su u prekršaju.

Tada je reagovao šef bh. diplomatije Elmedin Konaković tražeći od pripadnika Granične policije BiH da postupe suprotno zakonski okvirima na način da Bahreince koji su ušli u BiH do 31. augusta tretiraju kao strance koji mogu boraviti u našoj zemlji do 90 dana te da nesmetano napuste BiH (bez izdavanja prekršajnih naloga zbog prekoračenja broja dana u viznom režimu).

Na sastanku protekle srijede, nakon pisanja portala Klix.ba, Konaković i direktori GP i Službe za poslove sa strancima su na kraju donijeli odluku da će se nad državljanima Bahreina primjenjivati odredbe Zakona o strancima i da ih se neće tretirati da su u prekršaju, prilikom izlaska bez vize, ukoliko su ušli u BiH do 31. augusta.

To znači da će turisti iz Bahreina koji su ušli u našu državu do pomenutog datuma moći boraviti u BiH ukupno u trajanju do 90 dana.

Na ovaj način je derogirana odluka Vijeća ministara BiH o viznom režimu za državljane Kraljevine Bahrein koja je donesena 5. jula ove godine zbog usklađivanja vizne politike Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Prema zakonu naše države, jedan prekoračeni dan boravka u BiH bez vize iznosi 300 KM kazne.