Jasan cilj pred BiH
32

Konferencija o značaju donorstva u BiH: Evropski dan darivanja organa prvi put obilježen u institucijama BiH

F. H.
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je organiziralo prvu konferenciju povodom obilježavanja Evropskog dana darivanja organa i tkiva u institucijama BiH.

Ovaj događaj predstavlja jedan od značajnih koraka u naporima Ministarstva da Bosna i Hercegovina postane članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije koja koordinira razmjenu organa među svojim članicama.

Konferencija je organizirana u sAradnji s Donorskom mrežom u BiH, čime je još jednom istaknuta važnost darivanja organa, kao i koraci koje BiH poduzima s ciljem unaprjeđenja transplantacijske medicine.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak istaknula je da darivanje organa nije samo medicinski uspjeh, već i human čin koji spašava živote.

"Zato je važno da svi zajedno radimo na podizanju svijesti o značaju darivanja organa u Bosni i Hercegovini. Otvoreni razgovori o ovoj temi u našim zajednicama, među obiteljima i prijateljima, mogu biti ključni za ohrabrivanje ljudi da postanu donori. To je čin koji može omogućiti novi život onima kojima je transplantacija jedina šansa za preživljavanje",, naglasila je Bošnjak.

Također ministrica je istaknula napredak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji koja koordinira razmjenu organa između svojih članica.

"U 2024. godini poslali smo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a na njihovoj godišnjoj skupštini u Den Haagu predstavili smo naše aktivnosti i planove. Dobili smo potporu Eurotransplanta, što je izuzetno dobar znak jer bi članstvo našim pacijentima omogućilo veći pristup doniranim organima i veću šansu za uspješne transplantacije", kazala je Bošnjak.

Predsjednica Donorske mreže u BiH, prof. dr. Halima Resić, naglasila je da je ključni izazov za pridruživanje BiH Eurotransplantu povećanje broja donora.

"U tom smislu, izuzetno je bitna potpora javnosti i medija, posebice nadležnih institucija. Potrebna je sistemska potpora koja prevazilazi kampanje, uključuje ozbiljna istraživanja i dugoročnu suradnju", izjavila je Resić.

Ona je istaknula važnost kontinuiranog rada i potpore institucija te pozvala na širu društvenu mobilizaciju kako bi se pacijentima omogućilo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i život.

Posebnu pozornost na konferenciji privukao je emotivni govor Marije Jarak, pacijentice kojoj je transplantirano srce, koja je prisutnima ispričala svoju priču o tome kako joj je transplantacija omogućila novi život te pozvala na potpisivanje donorskih kartica i potporu darivanju organa.

Ministarstvo civilnih poslova, uz suglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko Distrikta, u junu 2024. godine poslalo je pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a na godišnjoj skupštini Eurotransplanta u Den Haagu predstavljene su dosadašnje aktivnosti i planovi. Dobili smo potporu Eurotransplanta, što je izuzetno dobar znak, jer bi članstvo našim pacijentima omogućilo veći pristup doniranim organima i veću šansu za uspješne transplantacije.

Uz to, Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo je niz bilateralnih inicijativa, a uspostavljeni su i kontakti s transplantacijskim centrima koji surađuju s Eurotransplantom kako bismo dobili dodatne informacije i iskustva koja će nam pomoći da unaprijedimo naš sistem.

Također odobrena je TAIEX ekspertna potpora koja će nam pomoći da mapiramo naše kapacitete za darivanje i transplantaciju organa te da dodatno unaprijedimo naš zdravstveni sistem. Ovo je važan korak ka institucionalnom jačanju i unaprjeđenju programa darivanja i transplantacije organa u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova, sa zdravstvenim institucijama, nastavit će s intenzivnim aktivnostima na promicanju darivanja organa u našoj zemlji, kako bi stvorili sustav koji će omogućiti bolju dostupnost transplantacija i veću šansu za život našim građanima.