12. kongres
33

Kongres u Sarajevu: "Dijasporu i BiH povezuju mnoge stvari, ali tri su na kojima treba raditi"

S. Š.
Denis Zvizdić i Hasan Šehović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Denis Zvizdić i Hasan Šehović (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija koja je prethodila sastanku povodom 12. Kongresa Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Ove godine se kongres održava zahvaljujući partnerstvu i podršci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a na konferenciji za medije su se obratili Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore i BiH.

Zvizdić je naglasio koliki zapravo uticaj bh. dijaspora ima u BiH, a isto tako i na države u kojoj naša dijaspori živi.

"Kada govorimo o bh. dijaspori, stvari su vrlo jasne i poznate. Riječ je o političkoj, kulturnoj, obrazovoj i svakoj drugoj snazi. Ljudi koji su dugo na ozbiljnim funkcijama i u potpunosti su se etablirali u društvene procese u kojima žive. Ne samo prva, već i druga i treća generacija", kazao je Zvizdić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Govorio i o tome koliko treba raditi na nekim stvarima u kojima je dijaspora jaka, a prvenstveno su to ekonomija, obrazovanje i zdravstvo.

"Puno je stvari sazrjelo i sada na dnevni red dolaze pitanja istinskog, suštinskog, institucionalnog povezivanja dijaspore sa BiH. Kongres je jedan od načina za takvo povezivanje. Tražim da se nastavi sa organizovanjem foruma koji će povezati dijasporu i BiH u ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu", poručio je Zvizdić.

Nakon Zvizdića govorio je Hasan Šehović koji je rekao da na današnjem kongresu prisustvuju delegati iz 20 zemalja u kojima živi bh. dijaspora.

Istakao je da je moto današnjeg kongresa: "Zajedno za evropsku Bosnu i Hercegovinu." Naglasio je da i to da je BiH dio evropske familije, što geografski što kulturološki. Također, na današnjem kongresu bit će izabran glavni i nadzorni odbor Svjetskog saveza dijaspore te predsjednik i potpredsjednik.