Na sigurnom su
5

Konvoj sa stranim diplomatama, među kojima i iz BiH, nagazio na minu u Pakistanu

N. V.
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Konvoj vozila, u kojem su bile strane diplomate, među kojima i članovi diplomatskog osoblja iz Bosne i Hercegovine, nagazili su na minu u Pakistanu, no trenutno su na sigurnom.

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Pakistana javljaju da se ovo dogodilo danas, 22. septembra. Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nema informacija, rečeno je iz tog ministarstva.

U eksploziji bombe je ubijen policajac koji je bio zadužen za osiguranje stranih diplomata, a trojica su ranjena, saopštila je policija.

U konvoju je bilo 12 diplomata iz BiH, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala.

Policijsko vozilo koje je pratilo diplomate prema turističkom mjestu Malam Jabba u okrugu Swat, sjeverozapadni Pakistan, vjerovatno je nagazilo na minu. Portparol okružne policije Moin Fayyaz rekao je za Radio Mashal da se na osnovu prvobitnog uviđaja čini da je bomba bila zakopana pored puta, ali je rekao da je istraga još u toku.

Zvaničnici Swat policije kažu da su se nakon incidenta ambasadori stranih zemalja sigurno vratili u grad Mingore i da je putovanje u Mulam Jabbu otkazano.

Zvaničnici Agencije za pomoć i spašavanje (Rescue 1122) i lokalno stanovništvo kažu da su povrijeđeni vojnici prebačeni u bolnicu Sidhu Sharif.

Odgovornost za napad na policijsko vozilo još niko nije preuzeo. Međutim, portparol policije Moin Fayaz rekao je da je u toku operacija potrage za militantima u tom području.

Pakistanske protivterorističke snage održavaju snažno prisustvo u dolini Swat, koja je dugo bila epicentar islamističkih militantnih pobuna. Militanti su pojačali svoje napade od kraja 2022. nakon što su prekinuli primirje s vladom.