Kaže da će raditi po svom
75

Košarac: Odluke krnjeg Ustavnog suda BiH ne primjenjuju se na teritoriji RS-a

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Zamjenik predsjedavajuće VIjeća ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac reagovao je na jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je poništio Izborni zakon Republike Srpske jer preuzima državne nadležnosti.
Košarac je poručio da će tako biti i sa odlukom ovog političkog, a ne pravnog tijela, da van snage stavi Izborni zakon Republike Srpske.

"Ova odluka je neustavna i isključivo je u funkciji otimanja nadležnosti Republike Srpske, urušavanja njenog izbornog suvereniteta i prekrajanja izborne volje naših građana. To nećemo dopustiti", ocijenio je Košarac.

On je istakao da RS ima jake institucije koje će nastaviti da na zakonit i legalan način štite ustavni kapacitet i nadležnosti ovog entiteta od antiustavnih i antidjetonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH.

Košarac je kazao da je Izborni zakon RS-a ustavan, usvojen na temelju Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, kao i da će biti primjenjivan u narednim izbornim ciklusima.

"Odluke Ustavnog suda BiH biće ništavne za RS-a sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, dok stranci ne odu iz ove institucije i ona ne izađe iz ralja malignog dvojca Christiana Schmidta i Michaela Murphya, promotera antiustavnog, antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH", kazao je Košarac.

Dodao je kako bi Sud trebao štiti Ustav a ne "odlučivati bez srpskih sudija u svom sastavu po nalogu Schmidta i Murphya".

"To je nedopustiva i neprihvatljiva praksa", smatra Košarac.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.