Rok bio u aprilu
66

Košarac prozvao Trojku i pitao da li odustaju od dogovora iz Laktaša: "Šta je sa stranim sudijama?"

I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac oglasio se putem društvenih mreža te upitao da li je Trojka odustala od dogovora iz Laktaša.

Konkretno, misli na status zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.

"Danas ću na Kolegijumu Vijeća ministara BiH zatražiti informaciju o statusu zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama. Da li radna grupa aktivno radi na tome? Prema dogovoru političkih lidera iz Laktaša, ovo zakonsko rješenje trebalo je da bude finalizovano u aprilu. Već je polovina maja, a mi ni dan danas nemamo to na dnevnom redu", navodi Košarac.

Smatra da je neprihvatljivo imati selektivan pristup i da se samo određene tačke dnevnog reda pripremaju i puštaju u proceduru.

"Znači li to da su partneri iz FBiH odustali od dogovora? Pitanje zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama, te učestvovanje stranaca u procesima odlučivanja, ključna su za opstanak BiH", zaključuje Košarac.

Državni ministar Elmedin Konaković je ranije komentarisao zahtjev iz RS-a.

"Trojka bi bila sretnija od (Dragana) Čovića i (Milorada) Dodika da nema stranih sudija, ali se to ne može desiti kada traju napadi na Ustavni sud. Nema govora da se to može desiti i mi smo bili precizni i jasni", naveo je on.

Milorad Dodik je kao predsjednik bh. entiteta RS i partner u koaliciji više puta do sada rekao kako je jedini način da se podrže evropski zakoni u Parlamentu BiH da se prihvati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Zakon o Ustavnom sudu je jedan od ključnih tačaka dogovora u Laktašima, naveo je on.

"Jedan je zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko i to možemo da uredimo i da se sve dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa", poručio je Dodik nedavno.