Plata im najbitnija
3

Kovačević o budžetu u kojem je manje novca za OSBiH: "BiH ne treba da bude vojna sila"

I. Sa.
SNSD-ov zastupnik u Domu naroda BiH Radovan Kovačević obratio se novinarima nakon održane sjednice, a između ostalog, uputio je kritike jer ne radi klima u prostorijama ove institucije te otkrio razloge zašto je glasao za budžet.
"Usvojili smo budžet i žao nam je što je trebalo osam mjeseci da predstavnici, na prvom mjestu, političkih stranaka iz Sarajeva pristanu na ono što su mogli i prije godinu dana", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, predstavnicima iz RS-a je "najbitnije da najveći dio budžeta ide na plate zaposlenih u institucijama BiH".

Osvrnuo se i na kritike jer je umanjen budžet za Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine te je naveo kako je upravo umanjen budžet i razlog zašto su ga podržali (op.a. predstavnici iz RS-a).

"BiH ne treba da bude bilo kakva vojna sila niti to može da bude. Sredstva je bolje usmjeriti u druge namjere, u razvoj RS-a i FBiH te volji život ljudi. BiH ne treba i neće ratovati sa bilo kim", pojasnio je Kovačević.

Govoreći o sredstvima Plana rasta za našu zemlju koji nije prihvaćen, naveo je kako je bilo 113 tačaka koje su trebale biti usaglašene.

"Timovi su uradili ozbiljan posao, usaglasili su 110 tačaka... i onda je saopćeno da ove tri tačke koje nisu usaglašene su najbitnije. Možda da smo znali ne bismo radili taj posao", rekao je on.

Između ostalog, "entitensko glasanje" je bilo problem.

"Šta treba, da neko preglasa nešto što se tiče RS-a?", upitao je Kovačević.

Ustavni sud je najkomplikovanije pitanje oko kojeg se treba usaglasiti.

"Konkretno da se riješi pitanje stranih sudija, da nađemo način kako prevazići. Mi smo za to da se riješi to pitanje i izmijeni pravilnik na način kakav je bio prije", dodao je on.

Iako od danas nije peti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać došla je na današnju hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela.

Kovačević je prokomentarisao i ovo te naveo kako je ona tu u skladu sa Poslovnikom.

"Najnormalnije učestvuje u radu. To kako je ona glasala ili nije, to je njeno lično pravo", odgovorio je novinarima te dodao da "u ovoj sali trebaju sjediti zastupnici koji predstavljaju srpski, hrvatski, bošnjački narod, a ne koji predstavljaju CIK...".