Pad u 24 općine
161

Krah NES-a širom BiH: Skoro pa potpuno nestali iz Sarajeva, Zenice i Goražda

N. Ž.
Nermin Ogrešević (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Ogrešević (Foto: D. S./Klix.ba)
Narodni evropski savez (NES) je doživjela krah na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, to se sa sigurnošću može reći nakon što je Centralna izborna komisija objavila preliminarne rezultate.

Od stranke koja je mnogo obećavala, NES se suštinski pretvorio u stranku koja će biti faktor samo u jednom kantonu.

Prije svega, treba istaći da je NES nastao 2021. godine kada su se spojile A-SDA i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Predsjednik stranke Nermin Ogrešević, ujedno i stari/novi gradonačelnik Cazina, jedini je koji može biti zadovoljan svojim rezultatom. U ovoj općini je NES još uvijek najjača stranka s 9.469 glasova, ali je čak i to pad u odnosu na 11.079 glasova od prije četiri godine.

NES je imao padove i u drugim opštinama u Unsko-sanskom kantonu, osim u Velikoj Kladuši i Sanskom Mostu. Padovi su tako, osim u Cazinu, zabilježeni u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

Međutim, kada izađemo iz USK, što je suštinski mjesto gdje je NES najjači, vidjet ćemo nevjerovatan krah ove stranke.

Najveći pad doživjeli su u Visokom, Kalesiji, Goraždu, Zenici i Goraždu, te u sarajevskim općinama Stari Grad i Ilidža. Tako je u Visokom NES spao s 2.195 glasova na samo 98, a još veći pad zabilježen je u Kalesiji - od 3.665 do 362 glasa u samo četiri godine.

U Zenici, NES je nekada imao 2.763, a danas ima 327 glasa, dok u Goraždu je od 3.005 glasova 2020. godine došao do 510 glasova na ovogodišnjim izborima.

Kumulativno, u općinama Kantona Sarajevo Ilidža, Novi Grad, Vogošća, Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, NES je doživio ozbiljan pad. Ukupno je za NES, odnosno za stranke koje su ga formirale 2021. godine, prije četiri godine glasalo 8.129 građana. Danas je ta brojka pala na 3.231.

Naravno, najveći pad su doživjeli u Starom Gradu, gdje je NES sa 3.599 pao na 428 glasa. Značajan pad se desio i na Ilidži, s 1.351 na 514 glasova u četiri godine.

I pored navedenih općina, NES je od ukupno 29 općina u kojima su imali kandidate za gradsko ili općinsko vijeće, doživio pad u njih 24. U nekima više neće biti ni predstavljeni u vijećima, a od šest kandidata za načelnike i gradonačelnike, osvojili su samo jedno mjesto.