Domaćin von der Leyen
41

Krišto danas u Briselu na radnom ručku s liderima zemalja Zapadnog Balkana

FENA
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nazočit će danas u Briselu radnom ručku s liderima zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U okviru posjeta Briselu Krišto će održati niz bilateralnih sastanaka, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je ranije izjavila za Fenu da je, u cilju daljnih aktivnosti i nastavka sudjelovanja u procesu Plana rasta za zapadni Balkan, Europsku komisiju informirala i uputila dokument o našoj trenutnoj usaglašenosti kada je u pitanju Plan rasta.

"Informirala sam Europsku komisiju o razini usuglašenosti Refomske agende uz naglasak na sporni dio koji je uveliko već poznat i javnosti. Radni tim nastavlja s radom i usuglašavanjem uz svakodnevne konzultacije s Europskom komisijom. Također, napominjem kako se ovim korakom priključujemo zemljama regije te da konačno usvajanje Lista reformi i Reformska agenda tek predstoji nakon potpisivanja Sporazuma o instrumentu i Sporazuma o zajmu, u skladu s procedurom predviđenom važećim zakonima u BiH. Bosna i Hercegovina mora nastaviti dinamiku integracijskog procesa, a onaj suštinski dio pronalaska rješenja ostaje naša odgovornost i obveza", kazala je Krišto.

Svoje učešće na radnom ručku najavio je i još uvijek aktualni komesar za proširenje Oliver Varhelyi.