Sarajevo
46

Krišto - Kamikawa: Spremnost Japana da nastavi pružati pomoć i podršku BiH

FENA
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto održala je bilateralni susret danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawa.

Na sastanku dviju visokih političkih dužnosnica istaknuti su izvrsni bilateralni odnosi i kontinuirana saradnja u raznim oblastima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na današnjem sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, od privredne i tehnološke saradnje, kulture, kao i međusobne saradnje na međunarodnom planu. Visoka tehnološka razvijenost Japana i potencijalna ulaganja japanskih investitora mogu doprinijeti ubrzanom razvoju svih grana privrede i ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajuća Krišto upoznala je ministricu Kamikawa o evropskom putu Bosne i Hercegovine i naporima koji se ulažu, osobito u pregovaračkom procesu koji slijedi za našu zemlju. Evropska budućnost i sveobuhvatna integracija Bosne i Hercegovine koji će dovesti do punopravnog članstva u EU nemaju alternativu, rekla je predsjedavajuća Krišto.

Ministrica vanjskih poslova Japana također je izrazila snažnu podršku i ulogu Bosne i Hercegovine za razvoj cijele regije te potvrdila spremnost Japana da nastavi pružati pomoć i podršku u različitim područjima.

Ovaj susret dodatno potvrđuje posvećenost obje zemlje izgradnji trajnog partnerstva temeljenog na međusobnom povjerenju i zajedničkim vrijednostima, zaključile su na današnjem sastanku predsjedavajuća Krišto i ministrica Kamikawa, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.