Otklonjene nedoumice
486

Krizni štab KS detaljno objasnio naredbe za rad kafića, tržnih centara, gradskog prevoza...

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon donošenja restriktivnijih mjera u Kantonu Sarajevo zbog povećanog broja zaraženih osoba, iz Kriznog štaba su detaljnije pojasnili nedavno usvojene naredbe kako bi građani imali jasniju sliku stanja i mjera koje je trenutno potrebno provoditi.

Naglašeno je da kantonalni štab prati odluke federalnog te da su one sve od ranije donesene, već su sada zbog povećanja novozaraženih na 100.000 stanovnika u KS one pojačane i pooštrene.

Podsjetili su da je Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira dozvoljeno da se nepoštivanje propisanih naredbi ne smatra samo prekršajem, kao što je to definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, već se to sada definiše kao djelo sa kaznenom odgovornosti. To omogućava MUP-u KS da na odgovarajući način sprovede nedavno donesene naredbe.

Osim odluke da se zaštitne maske sada nose i na otvorenom, druga nedavna naredba o broju dozvoljenog okupljanja ljudi u zatvorenom prostoru od ne više od 30 osoba i ne više od 60 osoba na otvorenom također je pobudila interes, ali i nejasnoće u javnosti.

Osim toga, izdali su i preporuke vezane za javni prijevoz, a koje se odnose na to da putnici moraju držati fizičku distancu od najmanje jednog metra te da i raspored sjedišta mora biti takav da omogućava propisani razmak.

"Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu i naizmjenično (jedna na desnom, druga na lijevom sjedištu). Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja. Preporučujemo da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Svi putnici moraju imati zaštitne maske i preporučuje se pojačano prisustvo revizora", navedeno je.

Kada je riječ o preporukama za kina, pozorišta i koncertne dvorane, navedeno je da raspored mora biti takav da između osoba mora biti adekvatna udaljenost i to najmanje dva metra. Preporučuje se i to da raspored sjedenja bude napravljen tako da dva prazna mjesta budu između osoba u svakom redu, ali tako da u redu ispred i iza osobe ne sjedi niko (naizmjenični raspored) te označiti sjedišta koja se smiju koristiti.

"Prodaju karata prilagoditi ovom rasporedu, a u dvorane posjetioci mogu ulaziti jedan po jedan uz poštivanje distance, a napuštati je prema rasporedu sjedenja. Ova procedura je neophodna da bi se izbjeglo stvaranje gužvi te je bitno da se na ulzaima i izlazima postave jasna uputstva o rasporedu sjedenja te načinu ulaska i izlaska iz dvorane. Između projekcija/predstava/izvedbi, dezinfikovati sve dodirne površine, sjedišta, naslone za ruke i rukohvate u dvorani te osigurati kontinuiranu ventilaciju tokom i između priredbi. U kinima i pozorištima projekcije i predstave su dozvoljene za ne više od 70 osoba, uz pretpostavku da veličina prostorije omogućava provođenje navedenih mjera", pojasnili su.

U ugostitteljskim objektima je bitno da svo osoblje nosi zaštitnu masku, a stolovi moraju biti raspoređeni tako da osiguravaju distancu od dva metra (od ivice do ivice stola). Ukoliko se ne može osigurati navedena udaljenost, ona može biti i manja pod uslovom da u tom prostoru ne smije biti postavljena stolica.

Ne preporučuje se sjedenje za šankom, a mušterije su obavezne nositi masku prilikom ulaska, izlaska, odlaska u toalet, plaćanja i preuzimanja narudžbe, a iz praktičnih razloga ne mogu nositi maske dok sjede za stolom.

Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom, a u zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.

"Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svake mušterije. Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od jednog do dva metra. Dakle, u svim navedenim objektima uz obavezno pridržavanje mjera, rasporeda stolova, sjedenja, distance i predviđene kvadrature po jednoj osobi može boraviti onoliko osoba koliko je predviđeno u skladu sa tačkom 1. kantonalne naredbe od 12.10.2020.godine", kazali su.

Kada je riječ i sprečavanju zaraze u trgovinama, tržnim centrima, uslužnim djelatnostima i malim obrtima, bitno je ograničiti broj klijenata koji istovremeno borave u trgovini te se preporučuje da bude jedna osoba na 10 metara kvadratnih.

U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske te jasno istaći obavijest na ulazu o ograničenjima i procedurama prilikom ulaska.

Frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje:

U zavisnosti od veličine objekta, ograničiti broj uposlenika i broj klijenata (jedan klijent na 10 metara kvadratnih) koji mogu biti u objektu u isto vrijeme. Pri ovome voditi računa da je neophodno održati udaljenost od dva metra između klijenata prilikom svih aspekata pružanja usluge (ulazak, za vrijeme pružanja usluge, prilikom plaćanja i izlaska iz objekta). Ako ovo nije moguće osigurati, primati klijente samo jednog po jednog.

Trgovine i zanatske radnje:

Preporuke se odnose na male trgovine razne robe, servise kućanskih aparata i elektronike, autoservise, ključarske servise, krojačke radnje, obućare i sl. I u ovim objektima neophodno je provoditi sve općenite mjere koje se savjetuju za prevenciju širenja COVID-19.

U ovim objektima ne očekuje se blizak kontakt između klijenata, klijenta i uposlenika, tako da bi bile dovoljne općenite mjere koje se preporučuju i u svim ostalim aktivnostima stanovništva. Ograničiti broj klijenata koji borave istovremeno u trgovini, preporučujemo jedan klijent na 10 metara kvadratnih. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.

Tržni centri:

Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta. Zbog kontrole broja klijenata preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od jednog do dva metra.

Broj klijenata koji mogu biti u isto vrijeme unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 metara kvadratnih po osobi, odnosno 10 do 15 ljudi na 100 metara kvadratnih. Unutar tržnog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

Preporuke za rad hotela:

Osigurati da se ne stvaraju gužve, jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postaviti na svim ulazima. Svo osoblje i gosti trebaju nositi zaštitne maske preko usta i nosa, osoblje cijelo vrijeme na poslu, a gosti kada su izvan svojih soba.

Iz praktičnih razloga, gosti mogu skinuti maske dok jedu i piju u prostorima određenim za to. Sve vrijeme boravka u zajedničkim prostorima mora se održavati fizička distanca od jednog do dva metra između osoba. Osoblje mora držati propisanu distancu u svim prostorima.

Prostori u kojima se služi hrana i piće:

Važe sve preporuke kao i za ostale ugostiteljske objekte, ali se preporučuje da ovi prostori u sklopu hotela uslužuju samo vlastite goste.

"Hotelima se dozvoljava rad punim kapacitetom uz pridržavanje svih mjera koje su navedene, ali ne mogu održavati seminare, kongrese, svadbe, bilo kakva okupljanja po istom osnovu za više od 30 osoba u zatvorenom", dodali su.

Preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti i treninge:

Preporučuje se održavanje treninga i rekreativnih aktivnosti na vanjskom prostoru. U zatvorenim prostorima preporučuje se osigurati što više površine po osobi, a najmanje 10 do 15 metara kvadratnih.

Udaljenost između osoba prilikom izvođenja individualnih vježbi ili vježbanja na spravama mora biti što veća, a najmanje dva metra. Prilikom ostalih aktivnosti, također treba osigurati udaljenost od dva metra.

"Preporučuje se da se treninzi i rekreativne aktivnosti organizuju samo po principu unaprijed zakazanih termina i da se vodi evidencija o prisustvu osoba. Zbog kontrole broja korisnika preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se održavati fizička distanca. Ukoliko u sklopu objekta postoje ugostiteljski objekti, treba se pridržavati preporuka datih za ugostiteljske objekte. U zajedničkim prostorima onemogućiti nepotrebno zadržavanje", navedeno je.

Preporučuje se da uposlenici/treneri nose zaštitne maske preko usta i nosa za vrijeme rada.

Kada je riječ o naredbama za sportska takmičenja i trenažne procese, dozvoljava se održavanje sportskih takmičenja u zatvorenom prostoru, ali bez prisustva publike uz obavezno pridržavanje preporuka.

To znači da može prisustvovati više od 30 osoba u zatvorenom, ukoliko je broj takmičara, trenera, sudija i sl., veći od 30 i koji moraju biti na utakmicama, naravno bez prisustva publike.