BiH
98

Laboratorija demokratije obučava mlade koji prvi put glasaju kako i za koga da se odluče

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Političke stranke i nevladin sektor svaki put pred izbore pozivaju mlade da izađu na i glasaju, ne budu pasivni i donesu odluku koja može promijeniti njihove živote. Institut za razvoj mladih Kult organizirao je "Laboratoriju demokratije" u okviru koje će uputiti mlade ljude koji su napunili 18 godina i imaju pravo glasa, kako izgleda izborni proces.

"Laboratorija demokratije" je planska igra koja ima efekat predizborne igre. Kako su kazali iz Kulta, na ovaj način će "izbornim brucošima" približiti izborni proces, pojasniti ulogu medija i civilnog društva te ukazati na alate kojim mogu kritički procijeniti kome daju svoj glas.

"Mladi trebaju da se upoznaju sa civilnim društvom, političkim procedurama, direktnom komunikacijom između politike i izbornih strategija, da se upoznaju s medijskim planom komunikacije, izborne komunikacije i svim onim stvarima s kojim će se suočiti u samom izbornom procesu. Ovo organizujemo kako bi mladima pomogli da donesu najbolji izbor za koga će glasati, od koga mogu tražiti politički plan i plan za mlade", rekao je Tarik Kapetanović za naš portal iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Kapetanović ističe kako je bitno da 610.000 mladih izlazi na izbore, da nisu apatačni, te da podržavaju izborne programe i političke stranke.

"Polovina od tog broja već glasa, aktivno godinama unazad. Ova planska igra je namijenjena za mlade ljude koji imaju 18 godina i koji ove godine prvi put izlaze na izbore i oni trebaju shvatiti i prečešljati izborne programe svih političkih stranaka kako bi vidjela koja je pozicija mladih u tome i generalno omladinskog sektora u političkim strankama i kako će se oni angažovati kako bi dobili predstavnike za mlade kako na lokalnom nivou tako i na državnom", istakao je Kapetanović.

Planskoj igri prisustvuje 30 učesnika iz cijele BiH. Sastoji se od klasičnog predavanja, u okviru kojeg će predavati i predstavnik CIK-a, te interaktivnog dijela, gdje će učesnici preuzeti uloge medija, civilnog društva i političkih stranaka.

"Laboratorija demokratije je inicijativa koja je proistekla iz programa 'Mladi odlučuju o demokratiji'. To je višemjesečna obuka koju su prošli mladi iz BiH, Kirgistana, Srbije i Makedonije nakon koje smo implementirali obuke i razne projekte. Na ideju planske ige 'Laboratorijske demokratije' smo došli s obzirom na to da ovi mladi prvi put izlaze na izbore i samim tim su neiskusni, a u školama se ne posvećuje dovoljna pažnja tome. Iz tog razloga smo odlučili da im damo putem ove planske igre i simulacije izbora priliku da vide šta znači proći izborni proces kroz oči političkih partija, civilnog društva i medija", rekao je za naš portal Hajrudin Solak, koordinator Inicijative.

Planska igra "Laboratorija demokratije" se održava u Parlamentu Federacije BiH.