Pojasnio proceduru
11

Lagumdžija: Ponovit ćemo konkurs za izbor posebnog zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a

A. L.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija obratio se danas nakon sjednice na kojoj je odlučeno da nijedan od tri kandidata za posebnog zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a nisu dobili većinu.
Pojasnio je kako je donesena odluka da se konkurs ponovi.

Navodi kako, u skladu sa zakonom, šefa bira Vijeće dok se tužioci biraju kao i tužioci Federalnog tužilaštva, ne posebnog odjela.

Specifičnost je da ih kasnije šef odjela predlaže u poseban odjel.

"Dakle, neće se birati ovih devet tužilaca za Federalno tužilaštvo zato što ovaj nije izabran", dodao je on.

Kandidati koji su se obratili na ovoj sjednici bili su tužiltelj iz Tuzle Ćazim Serhatlić, državna tužiteljica Ivana Petković i tužitelj iz Brčkog Pavo Radoš.

Podsjetimo, u decembru 2023. godine raspisan je konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.

Početkom ovog mjeseca, odnosno na redovnim sjednicama VSTV-a koje su održane četvrtog i petog septembra, na dnevnom redu bilo je predviđeno imenovanje tužitelja i sudija koji će se naći u posebnom odjelu međutim, imenovanje je prolongirano.

Ono što je veoma važno naglasiti i što bi umnogome moglo ubrzati imenovanje onih koji će činiti federalni USKOK jeste utjecaj međunarodne zajednice, konkretno predstavnike Ambasade SAD-a koji insistiraju da odjel bude formiran najkasnije do kraja ove godine.