Trodnevna posjeta
0

Lagumdžija se sastao sa predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom

F. H.
Zlatko Lagumdžija sa poljskim predsjednikom Andrzej Dudom
Zlatko Lagumdžija sa poljskim predsjednikom Andrzej Dudom
Zlatko Lagumdžija je boravio u Poljskoj u trodnevnoj posjeti kao član Upravnog odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) te se tom prilikom sastao sa predsjednikom Poljske, Andrzejom Dudom.

U delegaciji NGIC-a koja je boravila u Poljskoj bili su čelnici globalnih nevladinih organizacija i bivši šefovi država i vlada iz SAD, Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Češke, Hrvatske, Izraela, Mauricijusa, Poljske, Ukrajine i SAD među kojima su bili članovi Upravnog odbora i generalni sekretar NGIC-a.

Zlatko Lagumdžija je moderirao konferenciju o "Humanitarnoj podršci Ukrajini i humanitarnoj krizi". Sastao se sa predstavnicima poljskih vlasti, američkim i ukrajinskim ambasadorom te istakao važnost bosanskohercegovačkih iskustava.

"Borba koja se danas vodi u Ukrajini se ne tiče samo te zemlje kao što se i destabilizacija, podjela i usporavanje euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine ne tiče samo građana naše zemlje već se radi o globalnim sigurnosnim prijetnjama svijetu liberalne demokracije i društva zajedničkih vrijednosti," poručio je Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio i neophodnost da međunarodna zajednica pruži podršku onim akterima na zapadnom Balkanu koji dijele iste vrijednosti kao i ona.