Svi osudili divljanje
68

"Lavina" reakcija međunarodnih zvaničnika na večerašnji napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci

M. G.
Večerašnji brutalni napad na LGBT aktiviste izazvao je buru reakcija stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji su redom osudili ovaj nasilnički čin.
Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH rekli su dapozvali su na brzu reakciju nadležnih.
"Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banja Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Britanski ambasador u našoj zemlji Julian Reilly rekao je da su ga večerašnji napadi u Banjoj Luci šokirali.

"Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde", kazao Reilly.

Delegacija EU u BiH također je najoštrije osudila večerašnje nasilje huligana.

"Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovito mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi", navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, u prostorijama nevladine organizacije Transparency International u Banjoj Luci večeras su fizički napadnuti aktivisti za prava LGBT osoba, a nakon čega je intervenisala policija.

Iz policije su saopćili da im je u 18:45 sati prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, tj. da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Ukazali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni građani, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.