Šef diplomatije
54

Lavrov: Rusija će borbene avione F-16 poslane u Ukrajinu smatrati nuklearnom prijetnjom

T. K.
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da će Rusija transfer borbenih aviona F-16 Ukrajini smatrati nuklearnom prijetnjom Zapada.

Prema njegovim riječima, modifikacije lovca F-16 imaju bazu na koju se može postaviti nuklearno oružje.

Lavrov je američke planove za prebacivanje F-16 u Ukrajinu nazvao primjerom "izuzetno opasnog razvoja događaja", dodajući da Washington i njegovi NATO saveznici navodno stvaraju rizike od izravnog oružanog sukoba s Ruskom Federacijom.

Podsjećamo, Ukrajina je potpisala memorandum sa 11 država partnera na samitu NATO-a u Vilniusu. Memorandum definira uvjete za obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

Sjedinjene Američke Države ovlastile su svoje saveznike da počnu obučavati ukrajinske pilote za upravljanje, ali još nisu dopustile saveznicima ponovni izvoz tih aviona u Ukrajinu. To je komentarisao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ne radi se čak ni o ukrajinskoj prednosti na nebu nad Rusima. Ovdje se radi samo o ravnopravnosti. F-16 ne pomažu samo onima na bojnom polju da napreduju. Jednostavno je jako teško bez zaštite iz zraka", rekao je Zelenski.

Naglasio je da u kojem god smjeru Ukrajina odluči napasti, vrijeme je neprijatelj.

"Što kasnije počnemo, to će nam biti teže. Na nekim pravcima ne možemo ni pomisliti da ga pokrenemo, jer nemamo odgovarajuće oružje", poručio je.