Opasni planovi
140

Litijski dogovor: Dok Njemačka vodi politiku popuštanja prema Srbiji, je li BiH kolateralna šteta?

D. Be.
Olaf Scholz u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem (Foto: EPA-EFE)
Njemačka ignoriše agresivnost Srbije prema susjedima uprkos brojnim upozorenjima, piše njemački Frankufter Rundschau (FR).

Oslobađanje 16 političkih talaca ruskog režima putem razmjene spasilo je mnoge živote, uključujući i živote glavnih ruskih opozicionih političara Vladimira Kara-Murse i Andreja Pivovarova. Od najave nove ere, njemačka savezna vlada je dosta toga uradila kako treba u sigurnosnoj i odbrambenoj politici.

"Ali zanemaruje se činjenica da Beograd stalno širi bliske odnose sa Moskvom i Pekingom , kao i agresivnost Srbije prema nekim susjedima. Napad srpskih huligana na NATO snage na Kosovu u maju prošle godine i napad srpskih paravojnih formacija u septembru zamalo su pokrenuli međunarodni oružani sukob, koji je samo ogroman pritisak Washingtona na Beograd spriječio u posljednjem trenutku", piše FR.

Politika Srbije: Kancelar Scholz svečano primljen u Beogradu

Povratak Vladimira Kara-Mursa: Prije ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, on je već upozorio u tekstu za Washington Post da srpske obavještajne službe de facto rade za rusku sigurnosnu službu. U maju 2021. grupa ruskih poslanika i aktivista okupila se u Beogradu na edukativnom seminaru pod predsjedavanjem Kara-Murse i Pivovarova. Srpski mediji su kasnije otkrili da je seminar presrela obavještajna služba i da je transkripte odmah u Moskvi predao sekretaru Saveta bezbjednosti Rusije Nikolaju Patruševu tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Pivovarov je tada uhapšen i osuđen na četiri godine zatvora 2022. godine.

Kada je njemački kancelar Olaf Scholz nedavno, 19. jula, u Beogradu svečano primljen, s ciljem pokretanja više milijardi dolara vrijednog ugovora o iskopavanju litijuma iz Srbije za EU, sva upozorenja su se činila irelevantnim.

Samo nekoliko sedmica prije toga, Federal Foreign Office (AA) neuobičajeno oštro osudio "svesrpski sabor" koji je predvodio Aleksadnar Vučić,. To je bio strateški sastanak u Beogradu između vlada Srbije i RS-a odnosno dijela susjedne države Bosne i Hercegovine.

Zabrinjavajući razvoj događaja: "Srpski svet" je opasan

Glasnogovornik AA Christian Wagner je upozorio: "Postojala je i 'svesrpska deklaracija' i smatramo da je to, u najmanju ruku, veoma zabrinjavajuće i štetno za Bosnu i Hercegovinu, za Srbiju i za sve zemlje zapadnog Balkana..."

Wagnerove riječi zapravo upozoravaju na sve ono što se trenutno sprema na Balkanu, a što predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. FR navodi da oni rade na uništavanju BiH, a Dodik ne krije kako je cilj spajanje RS-a sa Srbijom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Zapad je godinama ignorisao činjenicu da je ponovo aktiviran ovaj političko-strateški cilj Beograda, koji je pokrenut raspadom Jugoslavije 1991. godine. Ono što se tada zvalo "Velika Srbija", odnosno ujedinjenje svih oblasti naseljenih Srbima, danas se zove "Srpski svet", po uzoru na "Ruski svet" Vladimira Putina .

Glavni akter za to je Aleksandar Vulin, koji je cilj 2021. godine formulisao na sljedeći način: "Ja vidim 'srpski svet' kao politički i državni prostor... Smatram da svi Srbi moraju da žive u ovim granicama".

Vulin je bivši ministar odbrane, zatim unutrašnjih poslova Srbije i direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA). Ovaj veoma lojalan političar Vučiću je već neko vrijeme na američkoj crnoj listi.

"Svesrpski sabor" se može posmatrati kao startni signal za sprovođenje "Srpskog sveta". I uprkos upozorenjima AA, litijumski ugovor ide naprijed.

"U ovoj nesigurnoj sigurnosnoj situaciji, ponuditi srpski autokratski sporazum od milijardu dolara je politika smirivanja par excellence. Dodik je to dokazao u intervjuu nekoliko dana kasnije kada je objasnio kako su vlade i parlamenti u Srbiji i RS-u radili na realizaciji svog istorijskog projekta: deklaracija 'Svesrpske skupštine' poslužila je kao temelj. I ovo nema samo 'deklarativni karakter'. Prema Dodikovim riječima, ministarstva iz obje vlade su 'odgovorne za određene poslove'", navodi FR.

Frankfurter Rundschau navodi kako je zapanjujuće koliko se samouvjereno postuliraju pripreme za nezakonito otcjepljenje dijela države članice Ujedinjenih naroda (UN).

Aleksandar Vulin, zagovornik
Aleksandar Vulin, zagovornik "srpskog sveta" (Foto: EPA-EFE)

Katalonski secesionisti su uhapšeni i osuđeni zbog sličnih planova. Dodik je govorio i o ulozi specijalnog izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina: "Sarrazin mi je ozbiljno rekao na jednom sastanku da zna da će Republika Srpska jednog dana biti samostalna država..."

Ako su Sarrazinove izjave istinite, ovo bi bilo ništa manje nego proglašenje kraja za 30 godina zapadne mirovne politike na Zapadnom Balkanu. Da je ovakvim izjavama zapravo zabio nož u leđa vanjskoj politici Njemačke, federalna Vlada bi trebala izvući zaključke i također ponovo jasno reći da bezrezervno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i da se za njega zalaže, naravno i vojno.