Potrebna konkretna djela
89

Ljudsko, a ne pravno pitanje: Mučno je što zlostavljači djece u BiH mogu otkupiti zatvorsku kaznu

I. Sa.
Čekaju se izmjene Krivičnog zakona FBiH (Foto: Klix.ba)
Čekaju se izmjene Krivičnog zakona FBiH (Foto: Klix.ba)
Javnost je šokirala informacija da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, a posebno jer je prošle godine otkupio jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog tog djela za 36.500 KM.

Za ovo se saznalo tek nakon priznanja žrtve ovog krivičnog djela prije nekoliko dana. Od tada, u javnosti se pojavilo više pitanja: zašto nije niko obavijestio javnost da je Kasumović osuđen zbog ovog djela, posebno jer se radi o osobi koja je radila s djecom, zatim kako je moguće da je dobio samo godinu dana kao kaznu i još bitnije pitanje - da li je vrijeme za promjene zakona koji omogućava otkup ovakvih krivičnih djela.

Podsjetimo da naš zakon dopušta "otkup slobode" u krivičnim djelima do godine zatvora, tačnije jedan dan "košta" 100 KM.

A da je vrijeme za izmjene saglasna je i parlamentarna zastupnica Lana Prlić.

Ona je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i članica Komisije za ravnopravnost spolova te podsjeća da su članovi/ice oba doma krajem juna prisustvovali sjednici na kojoj je Ministarstvo pravde FBiH prezentovalo izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

Tačnije, izmjene bi se jednim dijelom trebale odnositi upravo na ovaj dio. Tako se otkup ovakvih krivičnih djela više ne bi dozvoljavao nakon usvojenih izmjena i dopuna.

Inače, kazne za bludne radnje nad maloljetnim osobama iznose od tri mjeseca i tri godine do šest mjeseci i pet godina.

"Pitanje je zašto sudovi izriču kazne do godinu dana koje se mogu otkupiti?", pita se Prlić.

S obzirom da su na toj sjednici date sugestije da se podignu minimalne kazne kako se ne bi mogle otkupiti, Ministarstvo pravde je pozitivno reagovalo te su odgovorili da je to i planirano.

"Bilo je mnogo inicijativa jer ovo nije političko već ljudsko pitanje", rekla je Prlić.

Dakle, očekuje se da će Ministarstvo pravde FBiH biti predlagač izmjena i dopuna zakona.

Ljudsko, a ne političko pitanje

Upravo ljudsko, a ne političko pitanje nazivamo brojne inicijative koje i dalje čekaju na stolu.

Istina je da postoje prijedlozi, postoje pitanja i rješenja, ali kao i uvijek u našem sistemu, reaguje se kasno i ne primjenjuje se "bolje spriječiti nego liječiti".

Žrtve našeg sistema su te koje često trebaju liječenje, tretman, boje se progovoriti, a loši zakoni koji su uzrok iste takve zaštite žrtava su samo neki razloga istih.

Krajnje je vrijeme da političari izvrše pritisak kako bi se izmijenio zakon i počinioci ovakvih krivičnih djela kazne na pravi način, da ne bismo dobili još jedan "slučaj Kasumović".