Nezadovoljni odnosom
63

Logoraši došli pred zgradu Vlade FBiH: "Svjedoci istine i agresije na BiH nemaju nikakva prava"

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Savez logoraša BiH danas je ispred zgrade Vlade FBiH održao proteste, jer nije izrađen prednacrt zakona o logorašima u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se zaštitile žrtve ratne torture.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seid Omerović rekao je da danas očekuju konkretne aktivnosti Vlade FBiH i resornih ministara u kontekstu rada interresorne radne grupe koja je formirana prošle godine u novembru.

Podsjetio je na obećanje premijera FBiH Nermina Nikšića koji je rekao da će šest mjeseci rada radne grupe rezultirati prednacrtom nacrta zakona o logorašima. Ovaj zakon je, dodaje, jedan od prioriteta BiH ka EU.

Istakao je da Savez logoraša nastoji uspostaviti kvalitetnu saradnju sa premijerom i ministrima, ali i da im oni čak i ne odgovaraju na dopise i upite.

"Preko 20 puta smo pokušavali, od tih 20 puta nismo dobili šansu da sjednemo i konkretnije porazgovaramo. Čak je i nastanak interresorne radne grupe diskutabilan, izabrane su tri osobe, a preskočena je institucija Saveza logoraša", objasnio je.

Kaže da je saradnja s prethodnom Vladom FBiH bila također slaba, ali naglašava da je bivši premijer Fadil Novalić formirao komisiju sa 10 članova.

Poručuje da su logoraši enciklopedijska socijalna kategorija, a prema procjenama njih 95 posto ne ostvaruje nikakva prava.

"Moramo zbog države da damo status logorašima, da kažemo da su postojali logori. Većina nas se danas bori i sastavlja kraj s krajem. Neprihvatljivo je da 28 godina poslije oni koji su svjedoci istine i agresije na BiH nemaju nikakva prava", naglašava.

Kaže i da je njihov prvi zahtjev usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture, odnosno zakona o logorašima na nivou FBiH i regulisanje nepravednih troškova Pravobranilaštva RS-a.

"Odbijaju 50 posto od plate čovjeku iz Srebrenice jer nije dokazao da je maltretiran", objašnjava.