Šef Kluba HDZ-a
79

Lovrinović: Bošnjački političari uzalud troše vrijeme, Izborni zakon se mora mijenjati

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović za Klix.ba je komentarisao bošnjačko povlačenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog prijedloga o izmjeni Izbornog zakona, kazavši da se radi o uzaludnom trošenju vremena.

"Moglo je se očekivati da će SDA povući potez zaštite nacionalnog interesa, jer su ga najavili. Ovim je definitivno postalo, valjda, svakome jasno što je njihova namjera i što su činili sve ove godine. Naš prijedlog jasno pokazuje da su naše namjere konačno riješiti pitanje izbora naših predstavnika u tijelima gdje predstavljaju hrvatski narod i jasno je da se ne radi ni o kakvoj podjeli niti bilo čemu za šta nas optužuju. Dakle, definitivno je jasno i onima koji to nikako nisu htjeli prihvatiti da se želi državu samo po mjeri jednoga naroda, a sva ostala briga je samo krinka za postizanje toga cilja", poručio je Lovrinović.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH jedna od tačaka dnevnog reda bio je u prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona, s čim se nisu složili bošnjački predstavnici, koji su aktivirali mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, opravdavajući tzo činjenicom da predložene izmjene zakona ugrožavaju Bošnjake.

"Ovo je loša poruka i znači nastavak lutanja bez jasnog cilja, potiče haotičnu situaciju i nije dobro. Možemo definitivno riješiti jedno veliko nerazumijevanje među nama i šansa još postoji. Sve sam uvjereniji da najveći dio političara iz reda bošnjačkog naroda misli da će i kroz haotičnu situaciju doći do željenog cilja. Nisam siguran da je to dobro. Samo malo poštivanja drugih, kako se stalno proklamira i samo malo realnosti u pristupu rješavanja političkih pitanja bilo bi dovoljno da situaciju potpuno preokrenemo.Mislim da su teški promašaji insistirati na građanskoj i unitarnoj državi i da to definitivno nije model za uređenje BiH. Što se prije to shvati brže ćemo stići cilju ,stabilne države i prihvatljive za život svih", naglašava Lovrinović.

On smatra da ponestaje vremena za provođenje odluke Ustavnog suda i da se ponovno ide u nove probleme.

"Vremena smo mi već podosta potrošili i nevjerovatno je da neko misli da će trošenjem vremena i nerješavanjem gorućih problema npr. kod nas izazvati zasićenost, eto ne bi li odustali. Mora se shvatiti da su to temeljna pitanja važna onima koje predstavljamo i da nemamo pravo, ne možemo i nećemo nikada odustati u potrazi za rješenjima, pa makar prošlo koliko god hoćete vremena", zaključio je Lovrinović.