Šef Delegacije EU u BiH
21

Luigi Soreca: EU je spremna pružiti podršku BiH zbog poplava koje su pogodile dijelove zemlje

S. Š.
Foto: X
Foto: X
Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca putem svojih društvenih mreža saopćio je da je Evropska unija spremna pomoći BiH uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove zemlje.

"Naše misli su sa svima pogođenim poplavama širom BiH, posebno sa porodicama nestalih i onih koji su izgubili živote. Ekipe EUFOR-a su na terenu i pružaju pomoć", napisao je Sorega.

Također, naglasio je da je razgovarao i sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

"Upravo sam razgovarao sa predsjedavajućom Krišto i obavijestio je da je Evropska unija spremna pružiti daljnju podršku", ističe novi šef Delegacije EU.

Što se tiče poplava, trenutno je najkritičnije u Donjoj Jablanici što je potvrdio i Darko Juka iz Vlade HNK. Dodao je kako su "urušene saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki."

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova. Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.