Renomirani stručnjaci
27

Luksemburg: Panel diskusija o UN-ovoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici i smjernicama za budućnost

D. Be.
U centru grada Luksemburga, u prepunoj sali održana je panel diskusija pod nazivom "Dekodiranje UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici: Implikacije, naučene lekcije i perspektive za budućnost".

Događaj je organizirao Odbor za Srebrenicu Luksemburg u saradnji s Diplomacy Lab-om s Univerziteta Luksemburg.

Panelisti su bili renomirani stručnjaci i diplomate: prof. dr. Josip Glaurdić, dr. Hikmet Karčić i ambasadorica za ljudska prava Nj.E. Anne Goedert. Njihova izlaganja bila su ključna za razumijevanje različitih aspekata i posljedica UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Govornici su istakli ulogu rezolucije u promoviranju historijske svijesti, podrške porodicama žrtava i podsticanju dijaloga među zajednicama. Priznavanjem genocida, rezolucija odaje počast žrtvama i naglašava važnost memorizacije genocida i uloge edukacije kao ključne u izazovima koji predstoje.

Skupu se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu, Nj.E. Erol Avdović, koji je bio pokrovitelj skupa. Ambasador Avdović je naglasio važnost međunarodne podrške i solidarnosti, te podvukao važnost UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici za Bosnu i Hercegovinu, ali i za međunarodnu zajednicu.

Odbor za Srebrenicu iskoristio je priliku da izrazi duboku zahvalnost Luksemburgu za njihovu podršku i posvećenost u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici. U znak zahvalnosti, panelistima je uručen simboličan poklon - Srebreni Cvijet Srebrenice.

Panel diskusija je izuzetno dobro prihvaćena od publike koja je uzela aktivnog učešća u programu. Među pristunima bili su također i ambasadori Irske, Nj. E. Jean McDonald, Turske Nj. E. Engin Yürür, predstavnica ambasade Nizozemske, Liz te Kuile, te mnogobrojni predstavnici akademskog, političkog i društvenog života.

Podsjećamo da je država Luksemburg 2015. godine već usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u svom parlamentu, te da je bila jedan od sponzora UN-ove rezolucije koja je izglasana 23. maja 2024.

Masterclass o Srebrenici na Univerzitetu u Luksemburgu

U utorak, 2. jula, na Univerzitetu u Luksemburgu održan je značajan "Master Class" za studente na temu "Od Genocida do UN-ove rezolucije: Srebrenica u međunarodnom kontekstu".

Ovaj skup organizirao je Odbor za Srebrenicu Luksemburg i Diplomacy Lab Univerziteta Luksemburg.

Cilj Master Class-a bio je edukacija studenata o jednom od najtragičnijih događaja u novijoj historiji – genocidu u Srebrenici, kao i njegovom međunarodnom kontekstu i utjecaju.

Predavači na masterclassu bili su istaknuti stručnjaci prof. dr. Josip Glaurdić i dr. Hikmet Karčić. Njihova predavanja ponudila su dubok uvid u događaje koji su doveli do genocida, reakcije međunarodne zajednice, te posljedice koje ovaj zločin ima na savremene međunarodne odnose.

Oko 40 studenata prisustvovalo je ovom događaju, pažljivo slušajući i aktivno učestvujući u diskusiji. Studenti su imali priliku da diskutuju o ključnim temama, što je dodatno obogatilo njihovo razumjevanije kompleksnosti i važnosti ove teme.

Ovaj masterclass predstavlja značajan korak u obrazovanju mladih o važnim historijskim događajima i njihovim posljedicama, te doprinosi širenju svijesti o potrebi za pravdom i pomirenjem u postkonfliktnim društvima.