Javne nabavke
64

Magazinović tvrdi da se nastavljaju zloupotrebe u nabavci aviokarata za institucije BiH, naveo sporan primjer

B. R.
Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) je istakao ono što je ocijenio kao primjerom teške zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama.
Prema njegovim riječima, nakon što je dokazano da agencije državnim institucijama naplaćuju skuplje avionske karte nego što su to tržišne cijene, izgleda da neko pogrešno savjetuje pojedince da mogu tako nastaviti.

"Vjerovatno nisu svjesni na koliko su klizavom terenu, ali to je njihov problem", poručio je.

Kao posljednji primjer zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama je naveo aktuelni proces izbora agencije koja će kupovati avionske karte za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

"Na eAukciju za pružanje usluge kupovine avionskih karata za dvogodišnji period prijavilo se pet-šest kompanija s početnom cijenom od 20.000 KM. eAukcija funkcionira na način da se ponuđači međusobno takmiče ko će, korigirajući svoju početnu cijenu, dati najnižu cijenu. Ova aukcija je završila tako da se od početnih ponuda došlo do cijene ove usluge za dvije godine od ukupno 14 KM", naglasio je Magazinović.

Znajući za primjere gdje su tendere za kupovinu avionskih karata u institucijama dobijale kompanije koje nude svoje provizije od, kako je istakao, 0,01 KM po karti, pa nakon što postanu ekskluzivni dobavljač avionskih karata, to sve nadoknade lupajući cijene kako im padne na pamet, nema nikakve sumnje da se iza cijene od 14 KM za dvije godine posla krije isti ili sličan scenarij.

"Ako pitate ponuđače koja je logika da to rade za ukupni iznos manji od 10 eura, pretpostavljam da će reći da je njima čast raditi za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, da im novac nije važan i slično. Ako mene pitate, ovo su teške zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama, na koje će uslijediti odgovor", zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, Magazinović je i ranije problematizirao izbor agencije koja će nabavljati avionske karte za institucije Bosne i Hercegovine.