BiH
8

Magazinović: Zamišljeni mehanizam koordinacije vodi legalizaciji principa ucjene

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Bosna i Hercegovina nije dobila funkcionalan mehanizam koordinacije ni nakon još jednog u nizu sastanaka predstavnika državnih i entitetskih organa izvršne vlasti. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović ocijenio je u razgovoru za Klix.ba da zamišljeni mehanizam koordinacije vodi legalizaciji principa ucjene.

"Mehanizam koordinacije je alat za usaglašavanje stavova između različitih nivoa vlasti kako bi BiH u Briselu govorila jednim glasom. Ne postoji nikakav mehanizam koordinacije koji može nadomjestiti činjenicu da u ovoj zemlji ne postoje politička volja i interes vlasti da se sjedne, dogovara i provodi dogovoreno. Ovako zamišljen mehanizam koordinacije, gdje svaki nivo vlasti, uključujući i svaki kanton pojedinačno, može staviti veto na donošenje nekih odluka, učiniti će samo da na papiru imamo ono što već godinama gledamo u praksi, dakle, legalizaciju političkog principa ucjena: ja ću ovo podržati, ako zauzvrat dobijem...", rekao je Magazinović.

On dodaje kako je bh. javnost jučer imala priliku gledati tri premijera, ministre finansija i njihove savjetnike kako sjede i dogovaraju se o tome kako na papir staviti njihovu namjeru da se o EU pitanjima na kraju ipak ne dogovaraju, nego međusobno ucjenjuju.

"Premijerka RS je već najavila da će biti promjena mehanizma u godinama koje dolaze, tako da su našli savršen izgovor za nedostatak volje: okrivi loš mehanizam. Čudi i to da je EU i Delegacija EU dala punu podršku ovakvom toku događaja, kao da i oni sami nisu umorni od izražavanja zabrinutosti i nezadovoljstva od zastoja u procesu EU", kazao je Magazinović.

Magazinović podsjeća da naša država nema usvojenu saobraćajnu i energetsku strategiju te da je program integrisanja u EU daleko od početka.

"Činjenica da poljoprivrednici već godinama nemaju pristup EU fondovima nikoga na jučerašnjem sastanku ne brine. Radije nas zamajavaju pokušajima dogovora o tome kako napraviti sistem za izgovore što se u budućnosti neće dogovarati", rekao je Magazinović.

On ističe i da je mehanizam koordinacije usvojen i objavljen u Službenom listu BiH prije nekoliko mjeseci i da je on od tada na snazi.

"To znači da se usaglašava nešto što već postoji. To je isto kao kada bi se dogovarali da, umjesto da poštuju neki važeći zakon, radije usaglašavaju njegovu promjenu, a do tada će se praviti da zakon uopće ne postoji", smatra Magazinović.

Na kraju razgovora ističe da je upitno da li će neko preuzeti odgovornost što se BiH na dnevnoj bazi nanosi šteta time što je Vijeće ministara BiH u januaru, ishitrenim, netransparentnim i neodgovornim usvajanjem mehanizma koordinacije, Direkciju za evropske integracije ostavilo u vakuumu, jer je mehanizam koordinacije iz 2003. stavljen van snage, a ovaj iz januara 2016. koji je usvojen u tajnosti odbijaju primjenjivati oni na koje se odnosi.

Podsjećamo, još od kraja decembra 2015. godine političari iz BiH najavljuju da je dogovor o koordinacijskom mehanizmu koji odgovara potrebama BiH "samo pitanje dana".

Ipak, pola godine poslije predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dalje pregovara s entitetskim predsjednicima vlada Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem kako bi se iznašlo rješenje za uspostavu funkcionalnog mehanizma.

Već mjesecima premijeri ističu da su "napravljeni određeni pomaci" pri tome izražavajući optimizam da bi već na sljedećem sastanku mehanizam koordinacije konačno mogao bit usaglašen. Ipak, optimizam je jedno, a činjenice su drugo: sve dok se mehanizam koordinacije ne pokaže funkcionalnim u praksi, aplikacija za članstvo u EU nije kredibilna.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 26. januara 2016. godine u tajnosti Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo negodovanje političke strukture iz Republike Srpske.