Proces blokiran
4

Mahmutbegović i Dunović traže okončanje procesa imenovanja sudija Ustavnog suda

FENA
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u novembru i januaru urgencije Uredu predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH u vezi s procesom imenovanja sudija Ustavnog suda budući da je taj proces blokiran, a u toj instituciji nedostaju četiri sudca.

Budući da ni nakon dvije urgencije predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nije dostavio listu potpredsjednicima Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću na saglasnost, oni su danas uputili dopis predsjedniku FBiH Marinku Čavari kojim od njega traže da što prije okonča taj proces.

"Zahtijevamo da imenujete sudije s dostavljene liste kandidata, a u skladu sa zajedničkim prijedlogom dva potpredsjednika za dvoje sudija, te nam to proslijedite na saglasnost, kako bi konačan prijedlog mogao biti upućen Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji imenovanje potvrđuje", stoji u dopisu.

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnila potpredsjednica Melika Mahmutbegović nejasno je zašto se to pojavilo kao problem jer su oni završili proceduru.

Mahmutbegović podsjeća da su ona i potpredsjednik Dunović još 3. decembra poslali predsjedniku Federacije njihove usaglašene prijedloge za sudije Ustavnog suda, a nakon toga uslijedilo je zatišje iako su od tada stigle dvije urgencije Ustavnog suda da se taj posao završi.

"U Ustavnom sudu trenutno nedostaju četiri sudca i to dva iz reda bošnjačkog naroda, jedan iz reda hrvatskog naroda dok je u toku konkursna procedura za imenovanje jednog sudca iz rada srpskog naroda", dodala je Mahmutbegović.

Potpredsjednica je stoga upozorila da Ustavni sud sada ima ozbiljan problem funkcioniranja posebno kada je u pitanju Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer zbog nedostatka sudija Vijeće ne može zasjedati i pravovaljano odlučivati o zahtjevima za ocjeni ustavnosti kada je u pitanju vitalni nacionalni interes.

Napomenula je da Ustavni sud zasigurno ima veoma mnogo zahtjeva za ocjenu ustavnosti zbog čega je i predsjednica Ustavnog suda dva puta slala urgenciju za okončanje tog procesa.

Podsjetila je Mahmutbegvić i na činjenicu da pitanje nedostatka sudija u Ustavnom sudu postoji od 2015. godine kada je Sead Bahtijarević otišao iz Ustavnog suda, a kasnije su u penziju odlazile i druge sudije, a od tada nije imenovan niti jedan sudija Ustavnog suda.

To je i razlog zbog kojeg se došlo do problema nedostajućih sudija, kaže Mahmutbegović, i sada je situacija alarmantna, a problem je samo što predsjednik Federacije BiH iz nepoznatog razloga to zadržava i ne šalje prijedlog u proceduru.

"Zbog toga su upućene urgencije prema predsjedniku Marinku Čavari da se to ubrza. Budući da postoji šutnja predsjednika Čavare, meni nejasna, danas smo uputili ponovno zahtjev i urgenciju da nam konačno da na saglasnost listu kandidata kako bi se to uputilo u Dom naroda na konačno imenovanje sudija", kazala je Mahmutbegović.

Na taj način bio bi otklonjen trenutni ozbiljan problem kada je u pitanju Ustavni sud FBiH koji sada teško ili skoro nikako ne može funkcionirati, zaključila je u razgovoru za Fenu potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.