Traje četiri dana
18

Manifestacija Međunarodni dani mira u Mostaru: Niz aktivnosti koje promovišu mir

M. G.
U četiri dana, grad Mostar postaje središte inicijativa koje promovišu mir, razumijevanje i zajedništvo, a koje se održavaju povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira.

Manifestacija je otvorena konferencijom pod nazivom „Building peace: Perspectives on Today's Most Complex Global Challenges”, a posjetitelji su imali priliku učestvovati u panel diskusiji na temu globalnih izazova u stvaranju zajednice mira u današnjem društvu, radionicama škole United World College iz Mostara koje govore o podijeljenim zajednicama i zajednicama u sukobu, i pogledati predstavu Mostarskog teatra mladih „Game“.

Predstava je nastala u saradnji s Agencijom lokalne demokratije LDA Mostar, u okviru velikog međunarodnog projekta IMPACT i govori o iskustvima ljudi koji su napustili svoje domove i upustili se u neizvjesno putovanje u potrazi za boljim i sigurnijim životom.
Mreža za izgradnju mira, United World College (UWC) Mostar, forumZFD u BiH (Forum civilna mirovna služba) i Agencija lokalne demokratije Mostar - LDA Mostar, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Rockefeller Brothers fonda, organizuju obilježavanje Međunarodnog dana mira, i dana UWC-a 21. septembra/rujna.

Program se nastavio i u četvrtak, 19. septembra 2024. godine radionicom “Podijeljene zajednice i proces izgradnje povjerenja - Gdje se griješilo i šta dalje“, regionalnim okruglim stolom i predstavom, a detaljan program dostupan je ovdje.

Mreža za izgradnju mira u petak, 20. septembra 2024. godine dodijeljuje Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” za ovu godinu. Održat će se radionice kojima će prisustvovati učenici i učenice iz 72 različite zemlje svijeta, kao i učenici i učenice iz zemalja zahvaćenih sukobima, te treninzi za organizacije civilnog društva uz predstavljanje organizacija u okviru USAID ovog projekta Podrška lokalnim resursnim organizacijama.

Posljednjeg dana manifestacije, u subotu, 21. septembra 2024. godine, održat će se koncert kojim će završiti ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana mira.