Zločini iz 1992. godine
102

Markočević i Đukić oslobođeni optužbi za progon, ubijanje i mučenje civila u Tesliću

S. Š.
Predrag Markočević (desno) i njegov advokat
Predrag Markočević (desno) i njegov advokat
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu kojom su Predrag Markočević i Marinko Đukić u potpunosti oslobođeni optužni za ratne zločine na području Teslića 1992. godine.

Optuženi su se teretili da su u periodu od aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, činili široki i sistematični napad vojnih i policijskih snaga Vojske RS usmjeren protiv civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Tesli.

Optuženi su se teretili da su, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Predrag Markočević u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Teslić i Marinko Đukić u svojstvu šefa Kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti Teslić, kao rukovodni kadar Stanice javne bezbjednosti Teslić, zajedno s odjeljenjem vojno-policijske formacije pod nazivom "Miće", postupajući s diskriminatornom namjerom, svjesno učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić.

"Markočević i Đukić teretili su se da su na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić", navodilo se u optužnici Tužilaštva KS.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.