Zastupnik SDP-a
104

Mašić: Galić ne zaslužuje nikakvu sadaku od države, kao bjegunac od pravosuđa mora biti smijenjen

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić prokomentarisao je dilemu u Vijeću ministara da li zamjenik direktora SIPA-a Zoran Galić, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za za izvršenje više krivičnih djela, treba biti smijenjen ili razriješen.

Galić je nekoliko dana prije akcije SIPA-e izbjegao hapšenje policajaca agencije te je pobjegao u Hrvatsku.

Zbog dvojnog državljanstva Hrvatska ga neće izručiti, a on u međuvremenu tvrdi da je na bolovanju. Nedavno je preko advokata uputio zahtjev da ga se razrješi, jer kaže da želi u penziju. I takav zahtjev sada Vijeće ministara u pravnim procedurama razmatra.

Mašić je kazao da je Galić bjegunac od bosanskohercegovačkog pravosuđa i osumnjičenik za teška krivična djela zbog kojih je i pobjegao u Hrvatsku kako bi izbjegao suočavanje sa pravom u BiH.

"Kao takav ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od strane države već upravo sve suprotno tome", rekao je Mašić.

Istakao je da je Galić u bjekstvu od 9. jula od kada je i na bolovanju koje mu ističe poslije 40 dana (18. augusta), nakon čega bi Galić morao lično pred komisiju ukoliko bi želio produžiti bolovanje.

"Obzirom da je i sam svjestan da bi tom prilikom bio uhapšen i priveden, izvjesnije je da se neće pojaviti nakon čega bi se i formalno-pravno mogao otpustiti iz službe i dobiti otkaz zbog teže povrede radnog odnosa - nedolaska na posao", napisao je Mašić.

Ponovio je da bjegunac od bh. pravosuđa mora biti smijenjen s dužnosti.

"Ko god se u Vijeću ministara BiH bude zalagao i glasao za razrješenje umjesto za smjenu, radi direktno protiv interesa države BiH jer razrješenjem mu se omogućavaju nezaslužene prenadležnosti u vidu isplate ogromne otpremnine i omogućava odlazak u penziju bez da se i pojavio u svojoj sopstvenoj zemlji, a da ne govorimo o izbjegavanju polaganja računa", rekao je Mašić.

Dodao je da ministar sigurnosti Nenad Nešić ne govori istinu kada kaže da od Nezavisnog odbora nije dobio formalni prijedlog za smjenu.

"Bez obzira i na takav kilav Nezavisni odbor koji je očito pod političkog pritiskom i utjecajem, oni su u svom dopisu ipak ostavili i više nego dovoljno prostora Vijeću ministara BiH da smijeni bjegunca Galića. Ako laže šija, ne laže vrat", zaključio je Mašić.