Otpor nasilju
135

Masovni protesti podrške Palestincima u Sarajevu: Pogledajte šta smo zabilježili

N. V.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Građani Sarajeva su se danas okupili ispred Sebilja odakle su krenuli u protestnu šetnju kroz grad zbog svega što se događa u Gazi.

Cilj okupljanja je poslati podršku Palestincima, koji su masovno ubijani u izraelskim napadima širom Gaze, a u kojima najviše stradaju žene i djeca.

Ovakva okupljanja su u Sarajevu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, organizovana nekoliko puta i svaki put je bio veliki odziv građana. Najmasovniji su bili prvi protesti kada je hiljade ljudi šetalo Baščaršijom.

Osim protesta, organizovan je i potresan performans/instalacija ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji je imao za cilj skrenuti pažnju na stradanje djece u Gazi. Također su mirni performansi organizovani i ispred Američke ambasade u Sarajevu.

Proteste su uglavnom organizovali Udruženje Palestinska zajednica u BiH i neformalne grupe građana i umjetnika.

Na ovim protestima, kao i na prethodnim, bilo je moguće vidjeti mnoštvo palestinskih zastava i transparente s porukama upućenim Izraelu i SAD-u. Poslate su poruke mira, ali i otpora, stoga su mnogi građani došli u arafatkama, koje su simbol palestinskog otpora.