Trakavica traje mjesecima
287

Mekić: Konkurs za direktora KCUS-a ne može biti poništen, ja ispunjavam sve uslove

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
S obzirom na to da konkurs za izbor direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije poništen u igri za ovu poziciju ostaju tri imena.
Prvorangirani je Ismet Gavrankapetanović, kojem federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac ne da saglasnost, zbog čega trakavica oko imenovanja traje mjesecima.

Drugorangirani je Alen Pilav koji je donedavno obavljao dužnost v.d. direktora, dok je trećerangirani Mevludin Mekić.

Redakciji portala Klix.ba se obratio internista reumatolog Mevludin Mekić koji tvrdi da jedini ispunjava uslove konkursa te da on zbog toga ne može biti poništen.

On navodi da je komisija prije pola godine znala da ima samo jednog kandidata koji ispunjava uslove, kao i UO KCUS-a.

Podsjeća na svoju biografiju i ističe da je redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te top menadžer u zdravstvu.

"Konkurs se ne može poništiti dok god neko od kandidata ima uslove. Ako nemaju ostali kandidati, jedan kandidat ima sve uslove i ovo građani treba da znaju. Mi smo javna ustanova, zašto se krije istina", kaže Mekić u obraćanju portal Klix.ba.

Dodaje da konkursna procedura nije završena te da se treba završiti u skladu sa zakonom na način da UO KCUS-a izabere i imenuje kandidata koji ima sve uslove uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva FBiH.

"Tri puta sam upozorio UO da treba da radi po zakonu. Upozorio sam Vladu FBiH da treba da rade po zakonu. Ono na čemu insistiram to je zakon i samo zakon. UO KCUS-a je dužan da radi po zakonu. Međutim, on to ne radi, šest mjeseci dezavuišu javnost, ne završavaju konkursnu procedure i zloupotrebljavaju položaj", zaključuje Mekić.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici privremenog Upravnog odbora KCUS-a za v.d. direktora imenovana je Hajrija Maksić.