Ima i poruku za građane
25

Meliha Dugalija preuzela dužnost v.d glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu

F. H.
Meliha Dugalija je preuzela poziciju vršitelja dužnosti glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, najavila da joj je cilj i pokazati javnosti da mogu i trebaju imati povjerenje u rad.

"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je najveće tužilaštvo u Federaciji Bosne i Hercegovine i kao takvo treba da obavlja svoju društvenu ulogu i funkciju a to je da otkriva i goni počinioce krivičnih djela s ciljem osiguranja vladavine prava, jednakosti pred zakonom i sigurnosti građana Kantona Sarajevo. Moja misija je da Tužilaštvo KS svojim proaktivnim radom, pravilno postavljenim strateškim ciljevima i nultom tolerancijom na svaki oblik uticaja na neovisnost rada tužilaštva od bilo kojih pojedinaca ili interesnih skupina, pokažemo javnosti da mogu i trebaju imati povjerenje u naš rad. Istovremeno, odvažni da se uhvatimo u koštac sa najtežim i najsloženijim oblicima kriminala u okviru naše nadležnosti. Zadovoljenje pravde je naša primarna misija", navela je Dugalija u pozdravnoj poruci.

Istala je da će nastojati da građani Kantona Sarajevo i oni koji su oštećeni krivičnim djelima imaju razloga za povjerenje u rad ovog tužilaštva, da osjećaju da je to "njihovo“ tužilaštvo i da pristup pravdi ne ovisi od položaja u društvu.

"Također, želim da naglasim važnost otvorene komunikacije sa medijima i javnošću. Transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i razumijevanja našeg rada. Uvjerena sam da ćemo zajedno uspjeti da ostvarimo naše ciljeve i doprinesemo izgradnji pravednijeg društva", poručila je Dugalija.

Meliha Dugalija rođena je 1979. godine u Sarajevu gdje je završila Prvu gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2003. godine, a 2004. započela profesionalnu karijeru u pravosuđu Bosne i Hercegovine kao pripravnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pravosudni ispit položila je 2006. godine. Od 2006. do 2010. godine radila je kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH - Odjel za ratne zločine. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 2010. godine imenovana je za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Bila je na čelu Odjela za Opći kriminalitet, a odlukom VSTV-a 2021.godine imenovana i za zamjenicu glavne kantonalne tužiteljice.

Učestvovala je na većem broju savjetovanja iz krivično pravne oblasti u zemlji i inostranstvu. Tokom 2018. godine bila je u studijskoj posjeti u Cirihu na specijalističkim obukama iz oblasti orgniziranog i privrednog kriminala, potom, u Sjedinjenim Američkim Državama u junu 2022. godine u San Diegu na temu "Sprečavanje i borba protiv korupcije u zdravstvenom sektoru“, zatim "Borba protiv korupcije kroz analizu zasnovanu na podacima i prilagođeno istražno mentorstvo” tokom 2023. godine također u organizaciji Američke ambasade i Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL).

Kao članica radne grupe radila na izmjenama upustva o postupanju tužilaca i ovlaštenih službenih osoba. Koautorica je Priručnika za posebne istražne radnje (DCAF). Edukatorica je Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH.