Klix Studio
30

Meliha Dugalija: Uvijek sam zabrinuta za sigurnosnu situaciju, ali se ne bojim nikoga i ničega

S. Š.
Gošća najnovijeg izdanja Klix Studija bila je v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Meliha Dugalija. Ovo je bio njen prvi medijski nastup od kako je preuzela funkciju te je iskoristila priliku i govorila o nizu tema koje se tiču tužilaštva, ali i sveukupne situacije u KS.

Naime, Dugalija je v.d. jer, kako kaže, nije bilo mogućnosti provesti proceduru zbog Zakona o VSTV-u, koji se često spominjao i u medijima.

Na početku svog gostovanja, Dugalija je istaknula kako je jedna od prvih stvari na kojima će raditi kao glavna tužiteljica odnos tužilaštva i medija/javnosti. Složila se da je postojala određena doza zatvorenosti, ali da će poduzeti mehanizme da se i to ispravi.

Iskoristila je priliku te prokomentarisala rad bivše glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Kazala je kako ona lično misli da je svaki tužitelj, u trenutku obavljanja te funkcije, radio najbolje kako je mogao i najbolje za dobrobit te institucije.

Posebno se osvrnula na krivične prijave.

"Izuzetno je veliki priliv krivičnih prijava i po poznatom i nepoznatom počinitelju. Oko tri i po hiljade po poznatim počiniteljima, isto tako i po nepoznatim počiniteljima. Isto tako, na tužiteljima je ogroman posao jer oni sve te prijave moraju obraditi. Jedan tužitelj općeg kriminala ima po prosjeku preko 210 predmeta godišnje", kazala je Dugalija.

Skrenula je pažnju da prijava sama po sebi znači ne puno, ali je važno voditi računa o presumpciji nevinosti jer u principu "ono što je važno je pravosnažna presuda".

Dugalija je govorila i o tome kako će posebnu pažnju posvetiti raspoređivanju tužitelja prema predmetaima jer je, kako je rekla gostujući u Klix Studiju, bilo slučajeva da su neki tužitelji raspoređeni neadekvatno.

Potom se osvrnula na sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

"Da ima droge i narkotika, potvrđuju i akcije koje se realizuju i sve to daje razlog da se možemo složiti sa tom konstatacijom - da u Sarajevu ima droge i da se prometuje njom. Stoga će jedan od prioriteta u radu biti suzbijanje zloupotrebe opojnih droga", istakla je.

Smatra da, s obzirom da se puno govori o sigurnosnoj situaciji, smo svi odgovorni za nju.

"Svi smo odgovorni zbog sigurnosne situacije, tu nema prebacivanja odgovornosti. Ipak, ono šta se mora unaprijediti jeste kaznena politika", kaže Dugalija.

Ipak, naglasila je kako je lično zabrinuta za sigurnosnu situaciju.

Dugalija je govorila i o pritiscima sa kojima će se možda susretati na poziciji glavne kantonalne tužiteljice, špekulacijama da su već vršeni pritisci na nju, ali i o jednom od najkompleksnijih predmeta iza kojeg stoji Tužilaštvo KS. Riječ je, naravno, o predmetu protiv Ibrahima Hadžibajrića u kojem se istraga vodila dvije godine.

Gostovanje Melihe Dugalije u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.