U sklopu BRICS posjete
57

Milorad Dodik u Tataristanu: Planira li se nabavka novih helikoptera za MUP RS-a?

Piše: Dean Džebić
Dodik na sajmu u Tataristanu (Foto: Milorad Dodik/X)
Dodik na sajmu u Tataristanu (Foto: Milorad Dodik/X)
U sklopu svog boravka u Rusiji predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je posjetio Republiku Tataristan gdje je na izložbi tehnologije i proizvoda posebnu pažnju posvetio kompaniji UVT Aero od koje je MUP RS kupio tri, a dobio dva helikoptera Ansat.

Milorad Dodik boravi u Ruskoj Federaciji u sklopu sastanka šefova država BRICS-a. Prethodnih dana je boravio u Kazanju gdje je prisustvovao izložbi tehnologije i proizvoda čije se kompanije nalaze u Republici Tataristan.

Ono što je svakako značajno jeste i posjeta izložbenom dijelu kompanije UVT Aero od koje je entitet Republika Srpska za potrebe MUP RS, naručila tri i kupila dva helikoptera tipa Ansat. S obzirom na značaj zračnog transporta gledano kroz prizmu političkog rukovodstva Republike Srpske, postoji snažna podrška za nabavku dodatnih letjelica.

Helikopteri izloženi na sajmu u Tataristanu
Helikopteri izloženi na sajmu u Tataristanu

Sudeći prema izjavama zvaničnika iz Republike Srpske, nabavka novog helikoptera bi bila pridodata ili Helikopterskom servisu MUP RS ili Civilnoj zaštiti. S obzirom na iskustva sa helikopterima Ansat, zasigurno će se ići prema nabavci dvomotornog helikoptera sa prioritetnim sposobnostima za protivpožarne operacije.

MUP RS / Helikopteri Ansat su u gotovo svakodnevnoj primjeni u strukturi MUP RS
MUP RS / Helikopteri Ansat su u gotovo svakodnevnoj primjeni u strukturi MUP RS

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković tokom gašenja požara otvorenog prostora na Tjentištu ove godine, obznanio je namjere vlade da ide u pravcu nabavke dodatnih helikoptera. Višković je tada naveo da se planira nabavka još jednog ili više dvomotornih helikoptera koji bi se pridodali postojećim kapacitetima Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Ansati i MUP RS

Proces nabavke helikoptera za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a započet je 2018. godine s ciljem nabavke tri letjelice policijske potrebe, ali u osnovi višenamjenske kategorije. S obzirom da se na konkurs javila samo ruska kompanija UVT Aero iz Republike Tataristan, od 2019. godine je započet proces nabavke tri letjelice od čega je jedna trebala biti opremljena za medicinski transport.

Cijeli posao je procijenjen na 42 miliona KM, a uključivao je troškove održavanja, obuku pilota i tehničkog osoblja te kontinegnt rezervnih dijelova. Prema dogovorenoj dinamici isporuke, prvi Ansat je isporučen u novembru 2020. sa kašnjenjem od dva mjeseca, a drugi u maju 2021. godine sa kašnjenjem od mjesec dana.

Ponuda koju je kompanija UVT Aero prihvatila za helikoptere MUP RS
Ponuda koju je kompanija UVT Aero prihvatila za helikoptere MUP RS

Međutim, problemi nastaju sa isporukom trećeg helikoptera za kojeg vlasti u Republici Srpskoj tvrde da nije ni plaćen. Međutim, s obzirom da su prethodna dva helikoptera plaćeni u ratama, postoji sumnja da je jedan dio trećeg helikoptera plaćen, pri čemu do danas nije stigao.

Prema dogovorenoj dinamici isporuke treći Ansat je trebao biti isporučen u februaru 2022. godine, pri čemu je ruska strana izbijanjem ukrajinsko-ruskog rata saopštila ugovornom organu, da neće biti moguće izvršiti kompletiranje nabavke.

Problem održavanja

Pored nabavke helikoptera MUP RS je uložio značajna sredstva u infrastrukturu Centra za obuku u Zalužanima u čijoj neposrednoj blizini je sjedište Helikopterskog servisa. Međutim, jedan od problema jeste bila nabavka rezervnih dijelova kao i održavanje letjelica pri čemu kompanija "Ikar" trebala biti jedan od nosioca održavanja letjelica.

S druge strane MUP RS-a je u specifikacijama zahtijevala da se remont i održavanje helikoptera vrši u objektima Centra za obuku u Zalužanima. Prema postojećim informacijama, održavanje ovih letjelica su izvršili ruski državljani tokom 2023. godine pri čemu se godišnji troškovi održavanja za dva Ansat helikoptera procijenjuje na 250.000 KM.