Posjetio borce
113

Ministar Helez najavio dolazak četiri borbena vozila iz Turske u Zenicu

N. V.
Zukan Helez u Kaknju
Zukan Helez u Kaknju
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez posjetio je općinu Kakanj i sastao se s borcima iz ovog mjesta. Tom prilikom je najavio dolazak borbenih vozila iz Turske u Zenicu.

On je odao počast i položio cvijeće na Gradskom spomen-parku poginulih šehida i palih boraca, nakon čega se sastao s predstavnicima boračkih udruženja te direktorom Rudnika mrkog uglja.

Ministar Helez je tokom posjete Kaknju izrazio zadovoljstvo što ga je dočekalo udruženje proisteklo iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95. i što je imao priliku odati počast i položiti cvijeće na Gradskom spomen-parku poginulih šehida i palih boraca 1992 - 1995. godine i poginulih boraca NOR-a 1941 - 1945. godine.

S predstavnicima boračkih udruženja ministar Helez je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH i okruženju. Udruženja su prihvatila ministrov prijedlog da upute inicijativu prema Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona da se u škole uvede vojna obuka.

"Želim da vidim našu ukupnu spremnost, kada je u pitanju odbrana države BiH", kazao je Helez, koji je dodao kako mu je drago što su ga dočekali predstavnici boračkih udruženja.

Naglasio je i kako, prvi put od osnivanja Oružanih snaga BiH, "nabavljamo i borbenu opremu" te da je do sada uvijek nabavljana neborbena oprema.

"To je išlo ka tome da se to pretvori u civilnu zaštitu. Na svim međunarodnim forumima to sam isticao kao problem. Mi imamo problem iznutra, u tom smislu što smo, po odluci Predsjedništva BiH, o modernizaciji Oružanih snaga BiH, od 2017-2027. godine, do sada trebali izdvojiti dvije milijarde KM. Nije izdvojena “ni marka”. I, onda, smo se u ovom mom mandatu od godinu i nešta, okrenuli našim partnerima. Jako dobro to ide", podvukao je Helez, koji je najavio kako uskoro treba da stigne prva od četiri borbena transportera iz Turske, za što su jučer potpisani ugovori.

Transporteri su, dodao je, namijenjeni za Deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije, čije je sjedište u Zenici.

"To je, negdje, oko 1.000 vojnika. To je najmodernija i najopremljenija, po NATO standardima uvježbana jedinica. Dobili su NEL2 ocjenu, što je najviša ocjena po NATO standardima. Oni su spremni da reaguju bilo gdje u svijetu", poručio je Helez.