Potvrđeno za Klix.ba
50

Ministar iz reda Hrvata mogao bi biti imenovan na idućoj sjednici Skupštine u Tuzli

A. K.
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Smjena dva ministra u Tuzli otvorila je mogućnost realizacije mišljenja Ustavnog suda FBiH po kojem je u sastavu Vlade TK potrebno imenovati osobu iz reda hrvatskog naroda. Kako saznaje Klix.ba, to bi se moglo desiti na narednoj sjednici ovog zakonodavnog tijela.
Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić iz Socijaldemokrata BiH i ministar rada, socijalne politike i povratka Admir Hrustanović iz Stranke za BiH jučer su smijenjeni sa funkcija na prijedlog opozicije i uz podršku dva glasa iz Saveza za bolju budućnost koji je u vlasti.

Ovo je omogućilo realizaciju mišljenja Ustavnog suda FBiH koje je ocijenilo da Kantonalna vlada u Tuzli nije ustavna jer u julu prošle godine prilikom konstituisanja vlasti nije imenovala ministra iz reda hrvatskog naroda.

U toku razgovori

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH za Klix.ba je potvrdio da bi imenovanje ministra Hrvata moglo uslijedili već na idućoj sjednici ovog zakonodavnog tijela.

"Odgovorno tvrdim da će jedan od novih ministara koji budu u Vladi TK doći iz reda hrvatskog naroda. Uvijek sam govorio da će na prvoj rekonstrukciji vlade, računajući da ima ministara koji su na listama za gradonačelnička mjesta, biti ispoštovano mišljenje Ustavnog suda FBiH. Sada imamo nove okolnosti, dva ministra su smijenjena i vode se razgovori sa koalicijskim partnerima o izboru ministra", kazao nam je Vujović.

On navodi da se još uvijek nije došlo do toga koja će stranka ponuditi ime kandidata za ministarsku poziciju iz red hrvatskog naroda. Prema trenutnom stanju to bi mogle učiniti dvije stranke, odnosno Socijaldemokrati BiH i Stranka za BiH jer im još uvijek zvanično pripadaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Ministarstvo rada, socijalne politike i povratka.

Stranka za BiH ne zna da li ostaje dio vlasti

Iz Stranke za BiH još nisu zauzeli zvaničan stav o tome da li će ostati dio koalicije u kojoj se nalaze još i SDA, SBB, SDBiH te DF. Međutim, naglašavaju da su svakako za to da se ispoštuje mišljenje Ustavnog suda FBiH.

"Prema mom mišljenju stanje je trenutno takvo da niko nema skupštinsku većinu, ali da o svim stvarima treba razgovarati. Mi ćemo prvo unutar stranke analizirati kompletnu situaciju i donijeti stav šta mi u narednom periodu trebamo uraditi – da li ostajemo u saradnji sa strankama koje su dosad činile parlamentarnu većinu ili će naš status biti neke druge vrste", kazao je za Klix.ba Mirnes Gušić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Kantonalnoj skupštini.

On navodi da u ovom trenutku ne može govoriti o tome da li će Stranka za BiH davati ministra Hrvata, ukoliko ostanu dio skupštinske većine, niti da će dati neki drugi prijedlog za ministarstvo.

"Naše mišljenje je generalno takvo da je to mišljenje Ustavnog suda FBiH trebalo ispoštovati i ranije i ovo je možda krajnje vrijeme da se to uradi u okviru ove prve rekonstrukcije, ma ko da je bude radio te da Vlada TK konačno izgubi etiketu neustavnosti", ističe Gušić.

Ranije smo izvijestili da je jučerašnja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona pokazala razjedinjenost unutar koalicije koju čine SDA, SBB, DF, SDBiH i Stranka za BiH, s obzirom na to da je izostala dosljednost u zauzimanju zajedničkih političkih stavova.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije i Pokreta demokratske akcije su uvjerenja da su u stanju formirati novu skupštinsku većinu, a kako trenutno stvari stoje konkretni potezi bi se mogli povući nakon lokalnih izbora, kada je planirano podnošenje zahtjeva za smjenu aktuelne Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz Stranke demokratske akcije.