Jačanje saradnje
67

Ministar odbrane Italije stigao u posjetu BiH: Naše zemlje zbližava pravo prijateljstvo

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar odbrane Italije Lorenzo Guerini stigao je danas u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastao s ministrom odbrane Sifetom Podžićem.

Tokom posjete, Guerini i Podžić su razgovarali o saradnji ministarstava, ali i o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Italije.

Na konferenciji za medije organizovanoj nakon sastanka, Podžić je naglasio kako saradnja između Ministarstva odbrane BiH i Italije traje od 2013. godine.

"Konstatujem da je saradnja između ministarstava odbrane BiH i Italije na zavidnom nivou i ona se iz godine u godinu povećava. Traje od 2013. godine kada smo potpisali memorandum o razumijevanju i svake godine pravimo tačne događaje kroz bilateralnu saradnju", rekao je Podžić.

Sifet Podžić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Poručio je kako se saradnja između Italije i BiH odvija kroz brojne segmente.

"Ona se odvija kroz vojno-tehničku saradnju, brigada zračnih snaga, deminiranja i drugih segmenata. Iskoristio sam priliku da se zahvalim kolegi za donaciju u visini od milion i po eura za projekt 'Perspektiva' gdje smo radili na zbrinjavanju otpuštenih pripadnika pripadnika Oružanih snaga BiH. Također, koristim priliku da se zahvalim na školovanju naših oficira. Razgovarali smo o mogućnosti učešća u zajedničkim mirovnim misijama u svijetu. Dogovorili smo učešće u mirovnoj misiji UN-a u Libanu i čekamo odobrenje Predsjedništva BiH", ističe ministar odbrane.

Kao što se i očekivalo, ministri su na sastanku razgovarali i o krizi u Ukrajini.

"Nismo mogli zaobići o krizi u Evropi, invaziju Rusije na Ukrajinu. Složili smo se da je svima postalo jasno da je sigurnost nedjeljiva i da moramo biti svi spremni za eventualnu odbranu kontinenta. Pozdravljamo odluku EU i NATO-a da pojačaju prisustvo i saradnju posebno u jugoistočnom dijelu Evrope u zemljama koje nisu završile svoju integraciju u EU i NATO među kojima je i BiH", pojasnio je Podžić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

S druge strane, ministar odbrane Italije je naglasio kako se prijateljstvo ove države i Bosne i Hercegovine vidi kroz saradnju u brojnim oblastima.

"Italija i BiH su dvije bliske zemlje, ne samo geografski ili historijski. Ono što nas zaista zbližava je pravo prijateljstvo. Prijateljstvo koje se vidi i kroz bilateralnu saradnju i sve ono što je saradnja u sektoru odbrane. Kroz godine je to jačalo i raslo, ne samo kad su u pitanju ministarstva već i naše vojne snage. Danas smo se obavezali da tu saradnju još više pojačamo. Ministar Podžić je spomenuo neke aktivnosti kada je u pitanju obuka i učešće Oružanih snaga BiH u drugim misijama", rekao je Guerini.

Poručio je kako je i njegova posjeta Bosni i Hercegovini jasan znak prijateljstva Italije i BiH.

"Moje prisustvo je ovdje i znak važnosti koju Italija posvećuje Bosni i Hercegovini. Podrška naravno ide i za želju da se uđe u Evropsku uniju. Još jednom želim naglasiti da možete računati na podršku Italije kada je u pitanju ovaj proces. Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama je značajno za saradnju i sigurnost. U tom smislu ćemo zaista se maksimalno potruditi da pomognemo u realizaciji te aktivnosti", poručio je ministar.

Lorenzo Guerini (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lorenzo Guerini (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na kraju, naglasio je kako su se Podžić i on prisjetili i italijanskih žrtava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina.

"Ministar Podžić je na sastanku podsjetio na italijanske žrtve u periodu od 1992. do 1995. godine. Hvala mu na tome. Prisjetili smo se da je 3. septembra 1992. oboren italijanski avion. Ove godine ćemo obilježiti 30 godina od te tragedije. Žrtve tih vojnika su dokaz i potvrda koliko je Italija bliska ovoj zemlji. To je jako bitno, pogotovo danas kad se ukupna klima radikalno promijenila. Klima se promijenila zbog ruske agresije na integritet Ukrajine", rekao je italijanski ministar odbrane. Hvala Bosni i Hercegovini na pozicijama koje je zauzela u prošlim sedmicama. U tom smislu je još važnije naše prijateljstvo i saradnja", zaključio je ministar odbrane Italije.