Prisutne pukotine
8

Ministarstvo iz RS-a traži od inspekcije da izađe na Trebević gdje se pojavilo klizište

A. Ku.
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražilo je da inspektor izađe na Trebević gdje se pojavilo klizište te obavijesti o situaciji na terenu i o preduzetim mjerama.
Iz Ministarstva ističu da su još ranije za područje Trebevića koji je na teritoriji Republike Srpske sproveden postupak zaštite s ciljem sprečavanja neplanske sječe šume, koja dovodi do erozije i pojave klizišta, kao i radi sprečavanja pretjerane urbanizacije.

"Vlada RS-a je 2022. godine donijela odluku kojom je dio Trebevića koji je na teritoriji Republike Srpske proglašen parkom prirode sa vrlo visokim stepenom zaštite. Inače, Trebević je bio zaštićeno područje i u SFRЈ, od 1954. godine", podsjetili su u Ministarstvu.

Kako su pojasnili, građevinsku dozvolu za Trebević Hils dala je općina Istočni Stari Grad 2018. godine, a za inspekcijski nadzor nadležna je i lokalna inspekcija.

"Pošto općina nema svoje inspektore, na teren je izlazila inspekcija grada Istočno Sarajevo. Kako su nam rekle kolege iz republičkog Inspektorata, nakon dopisa Federalne civilne zaštite, gradski inspektori su izašli na teren i konstatovali da investitor radi po zakonu", istakli su u Ministarstvu za Srnu.

Naglašeno je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u ovoj situaciji, s obzirom na to da nije dalo dozvolu nije imalo žalbi ni bilo kakvih zahtjeva za postupanje, djeluje isključivo u okviru svojih nadležnosti i s ciljem zaštite života i imovine građana u oba entiteta.

Federalna uprava civilne zaštite navela je ranije da je organizovano posmatranje terena 24 sata na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok, kao i da je izlaskom na teren uočeno da su i dalje prisutne duboke pukotine koje su napunjene vodom usljed padavina.

Podsjetimo, zvaničnici iz Kantona Sarajevo su ranije kazali da je stanje složeno jer je problem nastao na teritoriji RS-a.