Osuđen u BiH
184

Ministarstvo pravde potvrdilo da će Moamer Kasumović biti u registru pedofila Crne Gore

N. Ž.
Moamer Kasumović (Foto: N. G./Klix.ba)
Moamer Kasumović (Foto: N. G./Klix.ba)
Bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović, koji je 2023. godine osuđen zbog bludnjih radnji nad maloljetnikom, naći će se u registru pedofila Crne Gore, potvrdilo je Ministarstvo pravde ove zemlje.
Prema odgovoru iz ovog ministarstva kojeg je dobila crnogorska Pobjeda, pojasnili da je uredbom o načinu vođenja kaznene evidencije propisano da se u nju uključe i osobe osuđene za krivična djela od stranih sudova i to crnogorski državljani, strani državljani i lica bez državljanstva koji su rođeni na teritoriji Crne Gore i strani državljani i lica bez državljanstva koji su stalno nastanjeni u Crnoj Gori, za koje su podaci dostavljeni Ministarstvu pravde.

Upit je poslan zbog činjenice da je Kasumović rođen u Crnoj Gori (grad Bijelo Polje), te da trenutno živi i radi u ovoj zemlji.

Podsjetimo, Kasumović je 2021. godine prijavljen zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom.

On je nakon drugostepene presude, donesene 2023. godine na Općinskom sudu u Sarajevu, dobio kaznu od godinu dana zatvora.

Prema zakonu u našoj zemlji, kazna do godinu dana se može otkupiti, bez obzira na krivično djelo. Tako je Kasumović uplatio iznos od 36.500 KM (100 KM po danu kazne) i sebi kupio slobodu.

U tom periodu se ovaj glumac iz Sarajeva vratio u rodno Bijelo Polje. Bez obzira na presudu, koja do prije nekoliko sedmica nije bila poznata javnosti, bio je aktivan u pozorištu, te je ostvario i nekoliko uloga u serijama.

Od otkrivanja ovog događaja, Kasumović je ostao bez angažmana u pozorištu u Bijelom Polju, kao i bez nekoliko planiranih glumačkih uloga. Nije se oglašavao o cijeloj situaciji.

Vrijedi još istaći da je još nekoliko osoba izašlo u javnost te optužilo glumca za seksualno zlostavljanje.