Požari kod Trebinja
65

Ministarstvo sigurnosti BiH: Pomoć Srbije zatražena u skladu sa sporazumom

S. Š. U.
Izvor: Facebook/Vatrogasci RS-a
Izvor: Facebook/Vatrogasci RS-a
Zbog toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju BiH došlo je do aktiviranja velikih šumskih požara na širem području Hercegovine zbog čega su državne institucije morale tražiti međunarodnu pomoć kako bi se požari lokalizirali.

Sve službe iz sistema zaštite i spašavanja u državi ulažu maksimalne napore s ciljem stavljanja požara pod kontrolu, odnosno lokaliziranja požara kako bi se zaštitili stanovništvo i materijalna dobra.

Imajući u vidu ograničene resurse za gašenje požara, Vijeće ministara BiH je donijelo odluke na osnovu koje je stvorena mogućnost traženja međunarodne pomoći za gašenje požara.

Na osnovu zahtjeva koji je Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavio v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović za traženje međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, zatražena je pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije radi gašenja požara u regiji Trebinja.

U zahtjevu je navedeno da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima te da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Zahtjev za traženje međunarodne pomoći dostavljen je u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Tako su danas dva helikoptera MUP-a Srbije učestvovala u gašenju požara u okolini Trebinja.

"Nažalost, dosadašnju dobru saradnju između nadležnih institucija BiH i Republike Srbije u oblasti zaštite i spašavanja, narušavaju izjave pojedinih zvaničnika koji i ovakve situacije poput požara, koriste za političke ili druge svrhe, a što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima", istakli su iz Ministarstava sigurnosti BiH.