Dostupne nove količine
0

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja sa projektom HPV vakcinacije

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iz Ministarstva zdravstva KS poručuju da su od početka septembra dostupne nove količine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) namijenjenih za vakcinaciju djevojčica osmog razreda.

Vakcine protiv HPV-a će u toku školske godine biti dostupne prilikom obavljanja sistematskih pregleda djevojčica 8. razreda koje će biti organizirani u školskim dispanzerima pri Domovima zdravlja Kantona Sarajevo u toku školske godina. Također, vakcinisanje se može obaviti i na zahtjev roditelja djevojčica i van termina organiziranih sistematskih pregleda.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prvobitno nabavilo određene količine za oko 30 posto djevojčica šestih razreda u Kantonu Sarajevo. U drugoj nabavci je nastavljeno vakcinisanje djevojčica i djevojaka i do 26 godine te su vakcinacijom obuhvaćeni i dječaci u osmom razredu.

"Organizirali smo u saradnji sa JU Dom zdravlja KS i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Dane otvorenih vrata HPV vakcinacije, pozvali studentice u KS, i tokom dvodnevne akcije smo vakcinisali sve one koje su došle na dva organizirana vakcinalna punkta“, istakli su iz resornog ministarstva te naglasili da su u ovoj fazi dostupne određene količine devetovalentne vakcine protiv HPV "Gardasil 9" za učenice osmih razreda u Kantonu Sarajevo.

Upućen je poziv svim roditelje da vakcinišu svoju djecu protiv HPV infekcije, vakcina sprječava rak grlića materice, a napominjemo da se vakcine apliciraju u dvije doze u razmaku od šest mjeseci.