O krizi NUB-a
143

Ministrica Duraković kritikovala potez uposlenika Nacionalne biblioteke: Nekorektno i nezakonito

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Federalna ministrica obrazovanja i znanosti (FMOZ) Jasna Duraković osvrnula se na situaciju oko zatvaranja za javnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH).

U saopćenju FMOZ-se navodi kako je federalna ministrica Duraković izjavila kako joj je žao što su se zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB) odlučili poduzeti ovakve korake.

"Ove korake smatram ne samo neprimjerenim, nego i nezakonitim, jer niko nema pravo da zaustavi rad ove institucije, pa ni njeni uposlenici. Dodatno smatram nekorektnim stalne prozivke zaposlenika NUB-a prema FMON-u, jer smo do sada više puta razgovarali i dogovarali određena rješenja, gdje već znaju da i sutra imamo dogovoren sastanak sa premijerom Federacije BiH, Nerminom Nikšićem na ovu temu, i to sve u cilju rješavanja pravnog statusa NUB-a", izjavila je Duraković.

Istaknula je kako plaće zaposlenika moraju biti osigurane Zakonom o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo, što znači da se Kanton Sarajevo prilikom donošenja ovog Zakona obavezao na održivost institucije, u čemu je i isplata plaća.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauku izdvojilo je značajna sredstva, više od milion konvertibilnih maraka, za projekte ove institucije, i s nestrpljenjem očekujemo dostavljanje projektnih prijedloga. Direktor NUB-a završava svoj radni odnos 6. septembra, prema dokumentaciji koju nam je NUB dostavio, čime smatram da nema mjesta za ovakav potez zaposlenika", mišljenja je federalna ministrica.

Kako kaže, ono što preostaje da se uradi jeste da se provedu razgovori o rješavanju pravnog statusa na višoj razini o osnivačkim pravima i imenovanju novog Upravnog odbora i direktora.

"U tom procesu će biti potrebno strpljenje, mudrost i politička volja. FMOZ je spreman pružiti podršku gdje god je to moguće, međutim, naglašavam da NUB nije u nadležnosti FMOZ-a, ali ako treba da svojim znanjem, iskustvom, stručnošću i profesionalnošću budemo vođa tog procesa, stojimo na raspolaganju", zaključila je Duraković.