Ukazuju na sporne tačke
23

Minstarstvo kontra Vlade: "Primjena propisa o neradnoj nedjelji dovest će do kršenja prava radnika"

B. H.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prije dva dana je na prijedlog Vlade FBiH usvojio Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvode izmjene u radnom vremenu trgovačkih objekata u Federaciji BiH, uključujući i odredbu o neradnoj nedjelji.

Namjera ovih izmjena, kako obrazlaže predlagač Zakona, jeste unaprjeđenje radnih uslova u sektoru trgovine omogućavanjem jednog neradnog dana u sedmici za radnike, a čime se želi postići bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike reaguje na izjave ministra unutrašnje trgovine Amira Hasičevića (Naša stranka) ističući da razumiju potrebu uređenja radnog vremena trgovačkih objekata, ali upozoravaju da primjena propisa o neradnoj nedjelji može i hoće dovesti do kršenja prava radnika koja proizilaze iz radno - pravnih odnosa.

Iz Ministarstva ističu da nisu bili uključeni u izradu ovog zakona, te da predložene odredbe koje je Ministarstvo samoinicijativno poslalo Ministarstvu trgovine, a koje se tiču prava radnika i radnog vremena, nisu uvažene. Zakon o radu jasno definiše prava radnika i svaka promjena mora biti usklađena s ovim zakonom, stoji u saopćenju ovog ministarstva.

"Zakonom o unutrašnjoj trgovini predviđene su diskriminatorne odredbe i po osnovu geografske lokacije trgovačkih objekata, ali i po osnovu vrste posla koju radnici obavljaju u istima, što se posebno odnosi na velike trgovačke lance, u kojima osim radnika u trgovinama rade i radnici u skladištima, distributivnim centrima, te pratećim objektima kao što su cvjećare, pekare, kafići i slastičarne", poručuju iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Iz Ministarstva naglašavaju da ovakve izmjene ne smiju dovesti do diskriminacije radnika po tome na kojem mjestu ili u kojem sektoru rade, te ističe da je svako potencijalno kršenje prava radnika, kako je propisano Zakonom o radu, neprihvatljivo.

"Osim toga, važno je napomenuti da se Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne može rješavati pitanje radnog vremena, budući da je to isključivo u nadležnosti Zakona o radu. Ovaj zakon već sveobuhvatno uređuje pitanje radnog vremena, odmora i zaštite prava radnika i to za sve sektore pod jednakim uvjetima.", ističu iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da pokušaj regulacije radnog vremena putem Zakona o unutrašnjoj trgovini predstavlja pravni nesklad koji može i hoće dovesti do pravne nesigurnosti u poštivanju prava radnika prilikom primjene ovog zakona.

"Obzirom da se u javnosti već postavljaju mnoga pitanja, od toga kako će se odvijati ovaj proces, na koji način će se odlučivati o zahtjevima, do toga, da li bi moglo doći do diskriminacije i žalbi ukoliko se nekima odbije zahtjev za donošenje odluke o izuzeću od zabrane rada nedjeljom, apeliramo na sve nadležne institucije da uvaže stavove resornih ministarstava i u narednim koracima osiguraju konsultacije kako bi se izbjegli potencijalni problemi u primjeni ovog zakona, te kako bi se osigurala puna zaštita prava radnika i poštivanje važećih zakona", poručuju iz federalnog ministarstva.

Ističu i da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i dalje ostaje otvoreno za saradnju s ciljem zaštite prava radnika i jačanja radnog zakonodavstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naglašavaju da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nadležno za oblast rada i radnih odnosa, uključujući prava radnika u pogledu radnog vremena kod poslodavaca. Diskriminacija radnika također spada u isključivu nadležnost ovog ministarstva, te se ova pitanja mogu regulisati isključivo kroz propise iz oblasti rada, a ne kroz propise o unutrašnjoj trgovini.